poleznobg.net
ГрадинаизбраниЦветя

Бегония

Родината на бегониите са тропичните и субтропичните области. Известни са над 1000 хибрида. Бегониите за първи път са  описани от френски монах  през 17 век по време на експедиция на остров Хаити. Поради голямото различие на видовете помежду си у нас са известни с различни имена: слоново ухо, кавалер и дама, черешка и др. Но всички те имат общи белези, като сърцевидни листа,  месести стъбла, наличието на мъжки и женски цветове върху едно растение. Поради лесното отглеждане на бегониите, голямото разнообразие на формите и красивите цветове, днес те са харесвани и разпространени в целия свят. Най-непретенциозни към климатичните условия и затова най-предпочитани са така наречените градински бегонии (B. semperflorens).

B. semperflorens

описание

Тази бегония е многогодишно растение, но обикновено се отглежда като едногодишно.  Цъфти с бели, червени или розови цветове. Листата са дребни, закръглени и вълнообразни  по края, цвета им е тъмнозелен или червеникав, изглеждат все едно са покрити с восъчен налеп. Поради това градинските бегонии са известни още и като восъчни бегонии.

размножаване

Размножава се чрез семена или резници в края на декември. Температурата на почвата трябва да е около 20 градуса. Семената обикновено се покриват със субстрат. Размножаването, чрез семена е трудно в домашни условия, затова по-често се практикува размножаването, чрез резници.

светлина

Бегониите обичат да са на светло и слънчево място.Общото между всички видове бегонии е,че не обичат да са  под пряка слънчева светлина.Но градинските бегонии са в състояние да издържат и силно слънцегреене. Ако искаме да цъфтят целогодишно можем да ги сложим на слънчев прозорец през зимата, като внимаваме листата им да не се допират до прозореца.

температура

Най-подходяща за развитието на градинската бегония е температурата от 16 – 20 градуса. Трябва да внимаваме температурата на въздуха да не пада под 12 градуса. Ако помещението е прекалено топло над 22 градуса бегонията може да престане да цъфти.

поливане

От пролетта до есента поливането е обилно. Между поливанията може почвата да се остави да изсъхне за кратко. Температурата на водата трябва да е около 18-20 градуса.Препоръчително е да поливаме бегонията с вода с ниско съдържание на варовик.

влажност

За да се развива добре бегонията и да има много цветове около нея трябва да се поддържа висока влажност на въздуха. Това най-лесно може да се постигне, като около саксията се сложи влажен торф, а въздуха около цветето се пулверизира редовно.

торене

Ако в топлите месеци, когато е обилния цъфтеж на бегонията я подхранваме редовно ще се радваме по-дълго на богати и кичести цветове.

подрязване

За да се оформи красиво бегонията, като храст трябва редовно да се подрязва.

Като заключение можем да кажем, че бегонията изисква добре осветено от слънцето място, но по възможност не пряка слънчева светлина. Трябва да се полива обилно, като между поливанията се оставя пръстта малко да позасъхне. Ако искаме целогодишно да се радваме на красотата на бегонията трябва да държим цветето в не много топло помещение и да му осигурим обилна слънчева светлина, най-добре на перваза на прозорец. Цветовете ще бъдат по-малко в сравнение с лятото. Рано напролет задължително трябва да подменим пръста на бегонията.