poleznobg.net
Градина

Как да намалим киселинността на почвата

Пролетта и есента са най-подходящите сезони за намаляване киселинността на почвата. Но първо нека уточним, защо повишената киселинност не е за предпочитане и как да я разпознаете.

При повишена киселинност на почвата някои хранителни вещества стават неусвояеми за растенията. Затова дори и редовно да торите и подхранвате почвата няма да постигнете така желаните резултати. Някои  полезни бактерии микроорганизми не могат да живеят в кисела почва, което също влияе неблагоприятно върху реколтата.

Как да се определи киселинността на почвата

Определянето на вида и киселинността на почвата обикновено се прави още преди засаждането на първите растения.  Но дори и почвата във вашата градина  първоначално  да е с неутрален рН, може да се промени с времето. Добрата новина е, че за да се определи киселинността на почвата не е необходимо да отидете в специална лаборатория – има прости и евтини методи, които са във възможностите на всички.

 Определяне на киселинността на почвата чрез лакмусова лента

 За да разберете колкото е възможно най-точно рН на вашата почвата, като начало вземете малки количества почва от различни части на градината. Закупете си от аптеката обикновен лакмусов тест.

Всяко едно отделно количество почва от вашата градина сложете в едно парче плат и сложете в чаши с вода. Залейте с дестилирана вода в съотношение 1:1. След 5 минути вземете лакмусовата хартия и я потопете в чашата за   1-2 секунди. Според цветовата карта, която се продава в комплект с лакмусовият тест, можете да определите киселинността.

Определяне киселинността на почвата с помощта на оцет

Ако не желаете да закупувате лакмусов тест, работа ще ви свърши и обикновен оцет. Само внимавайте да използвате качествен оцет, а не кисел продукт.

Вземете стъклена чаша, сложете една чаена лъжичка от пръстта и  добавете малко количество оцет. Ако се образува обилна пяна почвата е алкална, ако има пяна, но не толкова обилна, то почвата е неутрална, а ако няма никаква пяна почвата е кисела.

 Намаляване на киселинността на почвата с помощта на гасена вар

Количеството гасена вар, което трябва да внесете в почвата е според степента киселинност.

Трябва да се има в предвид, че гасената вар е агресивен продукт и след внасянето и в почвата растенията спират да абсорбират фосфора за известен период от време. Затова най-подходящият момент за използването на гасена вар е през есента, за да може до пролетта химичните процеси в почвата да са се балансирали.

  • кисели почви – 0,5 кг на 1 кв. м;
  • почви със средна киселинност – 0,3 кг на 1 кв. м;
  • почви със слаба киселинност – 0,2 кг на 1 кв. м.

Намаляване на киселинността на почвата с помощта на доломитово брашно

Доломитовото брашно (натрошен доломит) е по-добър вариант от гасената вар. Добавянето на доломит в почвата може да стане и пролетта. Доломита  е богат на магнезий, а и освен състава подобрява и структурата на почвата.