poleznobg.net
билки

Кориандър за нармализиране на захарта и кръвното налягане

Кориандър (Coriandrum sativum )

Кориандърът се използва като подправка още от 5000 пр. Хр., което го прави една от най-старите използвани в света подправки. За родина на кориандъра се смятат регионите в Централния Изток и Средиземноморието.

Състав на кориандъра

Плодовете на растението съдържат витамините  C , E, B1 ,B2, B3, B5, B6, А,  К1,  фолиева киселина, калий, цинк, желязо, мед, калций, селен.

Употреба

Вкусът на зрънцата e подобен на черния пипер, но с меки лимонови нотки. Употребата на кориандрови зрънца е силно застъпена в индийската кухня. 

Семената на растението често се добавят към храната заради приятния аромат и вкус, който придават на ястията. Но техните ползи не свършват дотук.

Ползи

Кориандърът е ценен източник на жизненоважни за здравето вещества: витамини, антиоксиданти, минерали и фибри. Поради това се счита за мощна помощ за укрепване на имунитета.

Кориандърът е богат на витамини В1, В2, С и РР и микроелементи като магнезий, фосфор, калций, калий. Поради което употребата му има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система чрез укрепване на стените на кръвоносните съдове и нормализиране на кръвното налягане.

Проучванията показват, че биологично активните вещества в състава му намаляват нивото на възпаление в организма и се борят с „лошия“ холестерол в кръвта.

Статистиката показва, че населението на страните, където консумацията на кориандър е традиционно висока по-малко страда от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Смлените семена от кориандър са чудесен лек при състояние на стрес, тревожност, безсъние.

Вреда от кориандър

При умерена консумация подправката няма да навреди на човешкото здраве. Въпреки това, трябва да се използва с повишено внимание при хора с хипотония, тъй като понижава кръвното налягане

Не включвайте тази подправка в диетата на хора с алергии към копър, кимион и копър – растения, родствени на кориандъра.

 

Хората с индивидуална непоносимост, повишена киселинност на стомаха и язва, гастрит трябва да се въздържат от употребата на кориандър. Също така подправката не се препоръчва за бременни жени.

 

Използването на кориандър в медицината

Семената на растението са били използвани в медицината в древен Египет и Китай. Те се използват широко в Аюрведа.

Кориандъра помага при лечението на заболявания на стомаха и червата. Препоръчва се за стимулиране на апетита и като афродизиак. Съвременни изследвания са доказали антимикробното, противоепилептичното, антидепресантното и противовъзпалителното действие на растението.

Кориандърът допринася за нормализирането на храносмилането, така че може да се препоръча за употреба при проблеми с червата.

Кориандърът се препоръчва да се добавя към храни или напитки при диабет тип II. Подправката нормализира нивата на кръвната захар.