poleznobg.net
здраве

Лечебни рецепти с прополис

Прополисът е ценен пчелен продукт, съдържащ витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи и др. Флавоноидите, които се съдържат в него и имат растителен происход са основната активна субстанция, препоръчваща се за лечение на множество заболявания. Прополисът укрепва кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, има диуретичен и жлъчегонен ефект. Оказва благоприятно действие на жлезите с вътрешна секреция -щитовидна, тимусна, надбъбречните жлези. Използва се като лечебно средство при различни форми дерматити, възпаление на пикочните пътища, заболявания на простатата, травматични и гнойни рани, екземи, изгаряния и др.

антибактериално действие

Благодарение на ценния си и разнообразен състав прополисът оказва силно антибактериално действие спрямо много от стрептококовите бактерии.

противогъбично действие

Съдържащите се в прополиса Р-кумаровата киселина, бензоената киселина, естера на кафеената киселина определят антимикотичното му действие срещу различни видове гъбички, причинители на много заболявания по кожата и окосмените части на човешкото тяло.

антивирусно действие

Прополисът е едно от малкото природни дарове, имащи антивирусен ефект. Доказано е, че водно-спиртната емулсия на прополисът спира развитието на грипния вирус.

лъчезащитно действие

През 1965 година учени от Киевския научноизследователски институт са установили, че прополисът притежава профилактични и лечебни свойства при лъчеви и ренгенови увреждания.

противораково действие

Някои учени са провеждали опити за лечение на ракови заболявания с прополис. Използвали са го както за външно, така и за вътрешно лечение. Външно се прилага директно върху поразеното място, като се покрива с пласт прополис с дебелина около 3-4 мм, покрива се с марля и лекопласт. така направената превръзка се сменя на всеки 3 дена.

рецепти с прополис

при синузит

Слагат се в 1 литър вода 15 грама прополис, 2 супени лъжици мед и една супена лъжица лайка. След завиране се вдишва парата. Процедурата се повтаря поне 14 дена.

при възпаление на венците

В  стъклен буркан се слагат 150 мл силна домашна ракия и прополис с големината на орех, затваря се плътно. След две седмици се вземат по две супени лъжици от тинктурата и се разтварят в кафяна чашка вода. Жабури се 3-4 пъти дневно.

при възпалено гърло

Приготвят се прополисови топчета по следния начин:

Карамелизират се две супени лъжици захар, прибавя се прополис с големината на орех и е разбърква внимателно докато се разтопи. След това се правят малки топченца ( не по-големи от таблетка витамин С ) , овалват се в пудра захар. За един ден се смучат бавно не повече от 4 такива топчета.

Тази рецепта е полезна и при възпаление на венците и при профилактика против грип.

при гъбички на краката

Смесват се равни части прополис и антимикотичен спирт. За по-бърза разтваряне на прополисът предварително го начупете на малки парченца. Един път дневно след измиване на краката се намазват с така приготвения спирт.