poleznobg.net
билки

Мечо грозде. Лечебни свойства. Билколечение.

Латинското наименование на растението произлиза от гръцките думи „arctos“ – „мечка“ и „staphylos“ – „грозде“, и „uva-ursi“ – в превод от латински означава „мечо грозде“.
Мечото грозде е малък вечнозелен храст с височина от 30 до 50 см. Стъблата са полегнали, дълги 100-120 см, много разклонени, с възходящи цъфтящи клони. Младите клони са зелени или зеленикаво-кафяви, старите – с червено-кафява лесно лющеща се кора. Листата са редуващи се, кожести, обратно-яйцевидни, заоблени, с леко извити надолу и леко удебелени цели ръбове, тъмнозелени блестящи отгоре, с мрежа от добре видими изпъкнали жилки. Продължителността на живота на листата е 2 години; до края на третата година те напълно отмират.

Цветовете на мечото грозде са бели или бяло-розови, на къси дръжки, събрани 2-10 в гроздовидни съцветия. Цъфти през май-юни. Плодовете узряват през юли-август.

Лечебни свойства

Мечото грозде е старо лечебно растение от северните народи на Европа. В средновековната арменска медицина се използва като стягащо средство при диария.
В народната медицина мечото грозде се използва за заболявания на пикочния мехур, пикочните пътища и уролитиазата. Мечото грозде е едно от най-старите средства за лечение на венерически болести през Средновековието.

Билковите препарати от мечо грозде имат противовъзпалителни, антимикробни и диуретични свойства.
Диуретичните и уро-антисептични свойства на растението са свързани преди всичко с фенолните гликозиди- арбутин и метиларбутин, както и с хидрохинона и неговия метилов естер.

Състав на мечото грозде

 флавоноиди и фитонциди;
 антиоксиданти;
 галова киселина;
 арбутин;
 витамин Ц;
 танини;
 урсолова киселина;
 хидрохинон;
 кверцетин и изокверцетин;
 метиларбутин;
 хинова и ябълчена киселини;
 мирицитрин и мирицетин

Можете да използвате мечо грозде при:

 нарушения на храносмилането и метаболизма
 бактериални процеси
 бори се с инфекциите и облекчава възпалението в пикочните пътища;
 укрепва кръвоносните съдове и предотвратява развитието на сърдечни заболявания;
 понижава кръвната захар;
 подобрява състоянието при бронхит, пневмония и туберкулоза;
 облекчава болката и възстановява подвижността при ревматизъм, подагра и артрит;
 премахва токсините и токсичните вещества от тялото, подобрява функцията на черния дроб;
 има диуретично действие и помага при цистит и уретрит;
 спира кървенето;
 дезинфекцира порязвания и рани, когато се прилага външно;
 премахва киселини и подобрява благосъстоянието при гастрит.

 Приложение в козметиката

Можете да използвате лечебните свойства на  мечо грозде за грижа за кожата – растението има подмладяващ и тонизиращ ефект.

Плодовете от мечо грозде се използват при забавено храносмилане, ентерит и холецистит, при жълтеница и хепатит. Отварите и запарките от плодове са полезни при очни заболявания, помагат за спиране на кървенето.

Полезни свойства на мечо грозде за жени

Противовъзпалителните свойства на мечото грозде го прави особено ценно при лечението на женски репродуктивни заболявания. Растението често се използва при цистит. То нормализира работата на отделителната система, премахва болката и дискомфорта. Възможно е да се използват билкови настойки и отвари при венерически инфекции и маточни кръвоизливи.

Полезни свойства на мечо грозде за мъже

Мечото грозде се препоръчват за мъже с простатит. Тинктури и отвари на основата на растението облекчават възпалението и болката, премахват бактериалния процес и улесняват уринирането.

Как се приготвя тинктура от мечо грозде

  • 40 г сухи листа от мечо грозде се изсипват в стъклен съд;
  • Прибавя се 250 мл висококачествена водка или ракия;
  • поставете разтвора на тъмно място за две седмици.
  • Филтрира се и се приема по 15 капки три пъти дневно на пълен стомах.

Настойка от листа на мечо грозде

Настойка може да се приготви от листата на растението; която ще бъде от полза при диария и чревни възпаления. Рецептата изглежда така:

  • голяма лъжица сухи листа се залива с чаша гореща вода;
  • покрийте съда с капак и оставете за един час;
  • прецедете през тензух.

Филтрираната теност се долива с чиста течност до първоначалния обем и се пие 50 ml три пъти на ден. Трябва да приемате отварата след хранене, така че танините в напитката да не дразнят стомашната лигавица.

Внимание! Можете да давате мечо грозде, отвара или настойка от него на дете или тийнейджър само след консултация с педиатър. Растението има строги противопоказания.