poleznobg.net
Цветя

Циганче

Циганче на латински Impatiens в превод означава нетърпение. Името на това непретенциозно цвете му е дадено поради голямата чувствителност на узрелите плодове. Дори и при най-лекото им докосване плодолистите се отделят един от друг, навиват се, а семената се разпиляват. Родината на циганчето са тропичните и субтропичните райони. Като домашни саксийни цветя се отглеждат хибридите на вида импасианс валериана, а не естествените видове. За произход на импасианс валериана се смята Занзибар. При нас е това цвете е известно под името циганче. Може би заради ярките му розови цветове или затова, че е непретенциозно към почва и светлина и е способно да оцелее както на по-сенчести, така и на по-светли места. Поради изключителното му лесно отглеждане и красивите цветове е едно от най-широко разпространените стайни растения. Цъфти изобилно цяло лято, като цъфтежът не спира и през зимата, ако се държи на светло място. Цветовете на това цвете са широко отворени, с дълъг шип и красив ярък цвят. Среща се в оранжева, червена или розова окраска, като има разлики в интензивността и наситеността на цвета.

Slide1светлина

За да цъфтят обилно трябва да се осигури на циганчетата много светлина, но е добре да се избягв прякото слънчево греене. Циганчето ще оцелее и на полусенчести места, като съответно няма да е така отрупано с цветове, но е важно да се пази от пряка слънчева свитлина.

темература

Това красиво цвете не обича прекалено високите температури. Минималната околна температура не трябва да пада под 12-13 градуса. А ако искаме да ни цъфти и през зимата трябва да му осигурим температури в интервала от 16 до 22-25 градуса.

поливане

Почвата на циганчето трябва да се поддържа постоянно влажна, ако решим да цъфти целогодишно През лятото се полива всеки ден, а през зимата поливането трябва да се намали, особено ако искаме да го оставим да презимува. Тогава пръстта в саксията трябва да се поддържа леко суха. При поливането трябва да внимаваме да не мокрим листата, за да избегнем преждевременно им опадване.

торене

Не е препоръчително честото торене на циганчетата. Когато почвата им е обогатена с много тор те образуват много и едри листа, но  малко цветове.

почва

Най-добре е тези цветя да се засаждат в смес от градинска пръст, пясък и малко количество оборска тор.

размножаване

Непретенциозното циганче се размножава изключително лесно, чрез резници. Лятото е най-благоприятното време за това, просто клончето се слага в чаша с вода и не след дълго, когато си пусне коренче се засажда. Ако желаете в началото на пролетта може да си го отгледате от семе, но процеса изисква повече време и търение.