poleznobg.net
Градина

10 идеи за градината

1. Засаждане „саксия в саксия“

Не всички градинари имат време и възможности да променят радикално дизайна на градината си всеки нов сезон. Има обаче един малък трик, който ще ви позволи  да сменяте местата за засаждане, когато пожелаете. Просто вкопайте няколко пластмасови саксии в земята и засадете в тях сезонни  растения. Когато цветята загубят декоративния си ефект, те могат лесно да бъдат заменени с нови. Така вашата цветна градина винаги ще бъде красива и елегантна.

2. Зеленчукова градина в контейнер

Това, че имате много малък парцел, не означава, че не можете да отглеждате каквото искате върху него. Намерете пластмасово сандъче  и засадете в него зеленчуци или цветя. За да направите мини-леглото не твърде тежко, можете да поставите лутрасил на дъното му. Между другото, такъв проект може да бъде реализиран дори на балкона на градски апартамент.

3. Памперси в градината

Много хора дори не подозират, че памперсите се използват в цветарството. Междувременно креативни градинари ги използват, като ги поставят на дъното на саксиите. Работата е там, че материалът, използван в памперсите, задържа влагата, а същевременно корените на растението не гният. Този метод на отглеждане е най-подходящ за едногодишни растения, които изискват често поливане. Сега, дори ако рядко посещавате вилата, не е нужно да се притеснявате за любимите си растения.

4. Поливане с „вълшебна“ вода

Не изливайте водата, в която са били приготвени зеленчуци: този бульон е пълен с хранителни вещества, благодарение на което много растения в градината ще растат за завист на съседите. Само не поливайте цветята с вряща вода, изчакайте зеленчуковият бульонът да се охлади. Пиенето на зеленчуков бульон е полезно и за хората. Но това вече е въпрос на вкус.

5. Филтри за кафе за … саксии

Всеки път, когато поливате саксийните цветя, може да забележите, че почвата се изсипва от дренажната дупка заедно с течащата вода. Филтрите за кафе, поставени на дъното на саксията, ще позволят на течността да се оттече, но ще запазят почвата вътре. Брилянтно, нали?

6. Нов начин на поливане

Растенията с дълги корени, които навлизат дълбоко в почвата, често не получават влага дори при обилно поливане. Но това може лесно да се поправи, като се вкопае празна пластмасова саксия с дупки в дъното до такива култури. Като поливате растенията си през тази саксия, можете да бъдете сигурни, че те ще получат необходимата влага за добър и здравословен растеж.

7. Ако имате нужда от оранжерия за разсад

В този случай добрите стари пластмасови бутилки ще ви помогнат отново. В собствената си миниатюрна оранжерия всеки разсад ще се развива с невероятна скорост. И всичко, от което се нуждаете, е да отрежете гърлото на обикновена пластмасова бутилка и да покриете саксията с растението с нея. Просто и удобно!

8. Направете си красиво кътче в градината с помощта на коминни тела

9. Семена и цитруси

Използвайте кори от лимон или портокал като саксийки за разсад. По този начин растението ще консумира хранителни вещества от цитрусовата кора.

10. Черупка от яйце: не е боклук, а тор

Не изхвърляйте черупките от яйца.  Погрижете се за градината. Натрошените яйчени черупки са отлична тор, която може да увеличи добива на повечето градински култури.

Не забравяйте, скъпи градинари, че всичко гениално е просто и всичко просто е гениално. И изобщо не е нужно да преоткривате топлата вода, за да улесните живота си значително и да спестите пари.

източник:ogorog.ru