poleznobg.net
Цветя

24 март-ден на орхидеята

Орхидеята е символ на женствеността и естетиката. От векове хората са очаровани от красотата и изяществото на това приказно цвете и са смятали, че то има божествен произход. Историите и легендите за орхидеите са изпълнени с красота, любов и тайнственост.

Ето една кратка, но вълшебно красива новозеландска легенда за произхода на орхидеите.

Било много отдавна, тогава когато върховете на всички планини били заснежени. Понякога слънцето стапяло част от снеговете и тогава буйни потоци се спускали надолу и образували чудни водопади, които носели към океана блестяща пяна. Тази пяна се изпарявала и се превръщала в  пухкави облаци, които постепенно закрили слънцето. Един ден слънцето се разсърдило, че не може вече да се любува на буйните потоци и решило да пробие облаците. Започнал да вали силен, проливен дъжд. Когато спрял от облаците нямало и следа, а небето било украсено от приказна дъга.

Безсмъртните духове-единствените обитатели на земята тогава били очаровани от тази невиждана дотогава красота. Те започнали да летят към дъгата и всеки искал да си намери място на нея. Блъскали се и се борили помежду си, накрая всички се настанили и започнали да пеят от щастие. Дъгата постепенно се огъвала от тежестта им и рухнала към земята, разпръсквайки се на хиляди цветни късчета. Там където паднели се появявало чудно красиво цвете, което било наречено орхидея.

Друга легенда разказва как прекрасната Венера, докато се наслаждавала на любовни игри изпуснала обувката си на земята и тя се превърнала в изящно цвете – орхидея.

Конфуций определя аромата на орхидеята, като кралско ухание. В древен Китай тя е символ на пролетта, любовта и щастието. Според фън шуй освен носител на любовта, орхидеята подтиква човек към творчество и креативност, тя е и класически символ за плодородието в дома. Отглеждането и в дома ще ви донесе изобилие, съвършенство, красота и духовно израстване.