poleznobg.net
здраве

5 неща по-вредни от пушенето

За вредата от пушенето се пише и говори много-проблеми с белите дробове, увеличаване риска от сърдечно-съдови заболявания, причиняване рак на белите дробове, преждевременно състаряване кожата на лицето и т.н.

Но е установено, че има неща,  не по-малко вредни от цигарите и пораженията, които нанасят на физическото ни и психическото здраве са не по-малко опасни.

Завистта

Това е едно от най-саморазрушителните чувства присъщи на човека. Тя нарушава вътрешния мир и отнема спокойствието. Допринася за увеличаването на стреса, а това води до редица заболявания. Много често завиждащия подчинява всичките си мисли на това изяждащо чувство, става неспособен да оцени това, което има. 

Заседнал начин на живот

Установено, е че процента на смъртността при седящите повече от 6 часа дневно, е по-голяма, отколкото при тези, които седят около 3 часа. Работещите в седнало положение повече от 10 години са сред рисковата група за развитие на рак на дебелото черво.

Карането на колело, плуването може да допринесе за подобряване на състоянието, то не може да елиминира съвсем вредата от всекидневното шест или осемчасово седене на стол. Така, че столът в офиса се явява един от най-големите врагове на здравето на съвременния човек.

Недоспиване

Немалко хора по някаква причина се отказват от достатъчно сън в продължение на години. Проблемите от недоспиването са неизбежни – проблеми с паметта, намалена креативност, затруднения при вземането на решение и контролирането на емоциите. Освен емоционалната стабилност, липсата на сън затруднява и социалните умения, понижава нивото на интелигентност с няколко пункта.

Слънцето

Установено, е че ултравиолетовата радиация уврежда кожата и причинява редица доброкачествени и недоброкачествени образования по нея. Води до преждевременното и състаряване.

Слънцезащитните кремове нямат 100% защита.

Неправилно хранене

Все по-голямото количество захар, сол, консерванти, мазнини в храната ни са не по-малко опасни от цигарите. Нездравословното хранене причинява повече болести  от пушенето и алкохола взети заедно.