poleznobg.net
здравеизбрани

8 ползи от чесъна

Въпреки, че от векове хората използват лечебните свойства на чесъна ,той все още продължава да разкрива все нови и нови неподозирани лечебни сили в борбата с различните заболявания. Няма друг такъв зеленчук, в състава на който да има толкова полезни вещества способни за сравнително кратко време да противодействат на различни болести.

Има сведения,че неговите лечебни сили са били познати още преди 2000 години в древен Китай. При археологически разкопки учени са открили рецепта, с чиято помощ древнокитайските лечители са успявали да помагат за регулиране обмяната на веществата,подобрявали са зрението и са нормализирали кръвното налягане.

Според древните гърци чесъна е афродизиак, а римския лечител Плиний го е нарекъл растение на младостта.

1.Чесънът е източник на антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които имат сособноста да обезвреждат свободните радикали в организма, които отделят отровни вещества и застрашават организма от болести като рак, сърдечно-съдови и т.н.

На първо място сред природните антиоксиданти е чесънът. Това се дължи на веществото алицин,което се съдържа в него. Добре е да знаем, че по време на готвене алицинът губи полезните си качества. Затова е добре чесъна да се консумира само в суров вид.

2.Чесънът укрепва имунната система.

Соред изследванията,чесъна е най-добрия имуностимулатор познат в природата. Неговата помощ е незаменима в борбата с инфекциозните заболявания.

3.Понижава кръвното налягане

Редовната консумация на чесън помага при хипертония. Алицинът в чесъна спомага за намаляване на кръвното налягане и има диуритичен ефект.

4.понижава високия холестерол

Химичните съединения в чесъна понижават чуствително нивото на холестерол в кръвта и намаляват артериалното налягане. По този начин той е незаменим помощник в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

5.има антибактериално действие

Едно от най-широко приложимото и известно качество на чесъна е антибактериалното му действие. Много бърз ефект показва при различни заболявания на горните дихателни пътища. Отлично средство е и за дезинфекция на храносмилателния тракт.

6.понижава кръвната захар

Доказано е ,че при консумирането на чесън се понижава нивото на захар в кръвта. Това негово малко познато качество помага при все по-широко разпространяващата се за съжаление съвременна болест –диабета.

7.влияе благоприятно на щитовидната жлеза

В състава на чесъна са установени 16 микроелемента. В най-голямо количество от тях е йода. Той е отговорен за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Когато функцията на тази жлеза се наруши поради недостига на йод пораженията върху здравето са много и засягат най-вече жените. Това се преждевременно стареене, ранен климакс, наднормени килограми, лесна умора, раздразнителност, отоци по ръцете и краката.

8.естествен репелент

Наред с всички други свои незаменими качества, чесънът е доказан природен репелент. Миризмата му може да ни спаси от досадните комари през лятото.