poleznobg.net
Цветя

Абутилон-стаен клен

Абутилонът е красив и екзотичен храст принадлежащ към семейство Слезови. В природата се среща в тропичните и субтропичните райони. Поради приликата на листата му с тези на клена е известен още под името стаен клен. При спазването на някои не сложни изисквания откъм температура на въздуха и почва абутилона с успех може да се отглежда като саксийно растение и да внесе красота и екзотична атмосфера в дома. Този храст се отличава с оригиналните си листа и ярки, красиви цветове. Листата му са големи, длановидно врязани, а цветовете му са едри, с формата на камбана, обагрени са в оранжево с тъмночервени жилки. Цъфти от началото на пролетта до късна есен, а ако се поддържа зимата при температура до 15 градуса ще продължи да цъфти, но няма да е така отрупан с цвят.

Когато абутилона се отглежда в стая, изисква умерена топлина, много светлина и влажност. Ако балкона е с източно или северно изложение  може да се изнесе още през април, като му се избере място, което е защитено от вятъра.

температура

Най-благоприятна температура за развитието на този храст през летните месеци е до 26 градуса, а през зимата трябва да е в границите 12-15 градуса. Това е важно условие за следващия период на цъфтеж на растението.

влажност

Slide2Абутилонът изисква по-висока влажност на въздуха, ако не му я осигурим листата му ще започнат да окапват. Поддържането на влажност на въздуха може да стане чрез пулверизация или ако до саксията с растението поставим по-широк съд с вода. Можем да оформим и красив декоративен кът с помоща на стаен фонтан.

светлина

За обилен цъфтеж и правилно развитие на абутилона трябва да му осигурим обилно количество светлина. Но трябва да внимаваме да не го оставяме под пряка слънчева светлина, защото това може да доведе до изсъхване на листата му.

поливане

През лятото абутилона трябва да се полива редовно и обилно, а през зимата поливаме само когато пръстта леко засъхне. В съда, в който е засят абутилона трябва да има дренаж, който ще предотврати загниването на корените му, поради честото и обилно поливане.

подходяща почва

Абутилона най-добре расте в богата почвена смес, която е съставена от листовка, добре разложен оборски тор или компост, малко градинска пръст и едър пясък.

резитба

Красивата форма на този храст и големия брой на цветовете се поддържа, чрез правилна резитба. Изрязват се само слабите разклонения, а по-силните се съкращават. Резитбата трябва да се извършва в ранна пролет, когато се пресажда и се сменя пръстта в саксията.