poleznobg.net
Uncategorized

Анасон при кашлица и бронхит

Анасонът е едногодишно тревисто растение със слабо развит разклонен корен достигащ на дълбочина до 20 см.  Листата в долната част на стъблото са с дълги дръжки. Цветовете са бели, събрани в съцветие.

използваема част

За лечение и в кулинарията се използват семената на анасона, които се берат през юли-август. Цветът им е сиво-зелен, с характерна миризма и леко сладникав вкус.

състав

Семената на анасона съдържат етерично масло с преобладаваща съставка анетол до 90% и малки количества метилхавикол, анизалдехид и анизкетон. В състава му влизат и мазнини, белтъчни вещества, смола, танини, горчиви вещества и др.

лечебно действие

Анасонът притежава отхрачващи и възбуждащи чревната дейност свойства. Засилва функциите на млечните жлизи. Има пикочогонно и болкоуспокояващо действие.

Употребява се за лечение на кошлица от различен произход – бронхит, ларингит, ангина, фарингит, а също така и задух, стомашни болки, гастрит, газове. Ефикасен е и при лечение на пясък и камъни в бъбреците.

В българската народна медицина се използва и за лечение на пресипнал глас, безсъние и главоболие.

Според най-новите изследвания анетола, който е главна съставна част от етеричното масло на анасона има силни противоракови и антимикробни свойства.

начин на употреба

Една чаена лъжичка счукани семена на анасон се заливат с 500 мл вряла вода и се оставят да киснат около половин час. Течността се прецежда и се изпива на четири пъти през деня.

Ако се приема готово етерично масло се капват   1-2 капки  върху бучка захар.