poleznobg.net
Градина

Ангелски тромпет-екзотична красота в градината

Родината на тази екзотична красавица е Южна Америка. В естествената си среда  представлява впечатляваща гледка- дърво достигащо до 6 метра височина богато отрупано с големи, ароматни цветове. Привечер се усеща най-силно благоуханният им аромат.

Научното наименование на това дърво е Бругманзия, но е по-известно под името Ангелски тромпети, което му е дадено поради формата на цветовете му. В естествена среда дължината на цветовете достига до 50 сантиметри, а в домашни условия до 15-20 сантиметра.

Интересното по време на цъфтежа юли-септември е промяната на окраската на цветовете. Първоначално те са бели, след това стават оранжеви, розови и накрая златистожълти. Отглеждан в саксия ангелският тромпет става като малко дръвче. Листата му са овални с тъмнозелен цвят. На височина може да достигне до 1,50, много рядко и в зависимост от условията на отглеждане до 4 метра височина.

Когато го поставяме на балкона или изнасяме саксията в градината през лятото трябва да му изберем място защитено от вятъра. Ангелският тромпет се развива най-добре на светло място, но не под пряка слънчева светлина. За да се радваме на богато отрупано с цветове дръвче трябва да го поливаме и наторяваме редовно. Друг важен елемент в отглеждането на това екзотично растение е редовното почистване от изсъхналите листа.

През зимата растението се подрязва малко и се прибира в по-тъмно и хладно помещение, като внимаваме температурата да не пада под 15 градуса.

внимание

Не се препоръчва отглеждането на Ангелския тромпет в стаята. Всички части на растението са отровни и трябва да се прояви внимание при наличието на малки деца и домашни любимци. Не е препоръчително отглеждането в затворено помещение и заради силния упойващ аромат, който ако е концентриран, когато е в дома може при вдишване да доведе до замайване или главоболие.