poleznobg.net
Цветя

Армерия

Цветята от рода Armeria са многогодишни, вечнозелени, сухоустойчиви видове. Невзискателни са към почвата  и лесно се отглеждат като саксийни растения.

Армерия алпина

Този вид армерия е наше растение, обитаващо каменистите и скалните места на планинските пасища, но много добре се развива и в градините. Цветята на този вид армерия имат приземна туфа от линейни тъмнозелени листа с дължина до 8 сантиметра и широчина достигаща до 5 милиметра. От туфата през пролетта израстват голям брой безлистни неразклонени стъбла с височина от 5 до 25 сантиметра. Всяко едно от тези стъбла завършва с главесто съцветие с диаметър до 3 сантиметра. Цветчетата на армерия алпина са дребни, оцветени в розово или червено, а в основата на съцветието има якичка от сухи ципести листчета.

Цъфтежът на това очарователно цвете е през май-август, като отделното растение цъфти около 20 дни. Дори и след прецъфтяването това цвете може да се използва като декорация. Този вид армерия има гъсто разклонена коренова система и може да се засажда в плитки съдове. Цветето не е взискателно откъм поливане. Най-добре се развива в градинска пръст примесена с малко пясък.

Размножаването в домашни условия се извършва, чрез разделянето на туфата.

Друг красив вид на това цвете е армерия румелика, която се среща само на Балканския полуостров. Расте главно в планинския и предпланинския пояс, може да се срещне и на 2000 метра надморска височина. Цветовете на това растение са светлолилави или розови.

С отглеждането на армерия може да се справи и най-неопитния цветар. Това очарователно цвете е непретенциозно откъм грижи и е много подходяща декорация както за алпиниума в двора, така и за всяка тераса.