poleznobg.net
Градина

Бадемови насаждения, изисквания

 Бадемът е ценен овощен вид не само заради красотата, с която ни дарява през пролетта, но и заради полезните си плодове, дървесината, която е подходяща за направата на мебели. Места, на които трудно може да се отглежда нещо се препоръчва да се засажда с бадемови насаждения, които са студоустойчиви и сухоустойчиви.

Бадемовите сортове разпространени у нас са самостерилни, затова е добре да се засаждат поне две или повече дръвчета от различни сортове, за да се опрашват помежду си.

Изисквания на бадема към климата и почвата

Температура

 Температурата на въздуха и почвата е фактор, от който зависи развитието на едно растение. По време на фазата на дълбок покой бадемът проявява добра студоустойчивост. Листните пъпки и дървесината издържат на температура до -27 0 С. Плодните пъпки измръзват при температура по-ниска от -220 С. В зависимост от степента им а развитие, ако са в още недовършен цикъл могат да измръзнат и при минус 120 С.  Най-много поражения от ниски температури има по-време на цъфтежа, когато цветовете измръзват при минус 2-30 С. Поради ранното развитие на плодните пъпки през пролетта, измръзванията са често срещани при бадемите.

Бадемите са устойчиви на горещините и засушаванията през лятото. Това е един от най-сухоустойчивият овощен вид. Сухоустойчивостта му е благодарение на два фактора-мощна коренова система и способност на дървото да се освободи от листата си при продължителна суша. По този начин се запазва плода. Високите температури над 35 0 С предизвикват пригори по листата, плодовете и клонките.

Светлина

Бадемът обича светлината. Колкото по-добре се огряват листата от слънцето и по-интензивно протича процесът фотосинтеза, толкова повече бадемът натрупва вещества важни за растежа и плододаването.

Почва

Бадемът не е взискателен към почвата. Добре се развива на различни видове почви, дори и на такива с не богато хумусно съдържание. Неподходящи за доброто му развитие са тежките, глинести и плитки почви.

Почвите може да са бедни, каменисти, песъчливи, но задължително трябва да са леки и добре отводнени.

Летните месеци- юни и юли се препоръчва да се премахват плевелите, за да се създадат по-добри условия за протичане на физичните и химичните процеси в горният почвен слой. В резултат на плевенето се подобрява водният, въздушният и хранителен режим на бадема.

Как да посадим бадем на неподходяща почва

Какво да направим, ако почвата е песъчлива и не задържа вода, а искаме да засадим бадем. Това не е невъзможно. Ако говорим за малка площ, около декар подобряването на физическата структура на почвата не е трудно и не е свързано с много разходи.

За подобряването на структурата на песъчливата почва е необходимо преди есенната обработка да се разхвърля оборска тор или торф, който след това да се заоре в почвата. Има и друг начин така нареченото зелено торене. Засажда се грах или рапица и щом цъфне се заорава в почвата.

Глинестата почва може да се подобри, като през есента се внесе в нея комост или пясък. Най-подходящ е речният пясък, който се разхвърля заедно с компоста и се заорава.

Поливане

Бадемът има дълбок корен и е сухоустойчив, но все пак се нуждае от вода. Всички овощки се нуждаят от вода през целият вегетационен период. Най-важен е периодът на плодообразуването юли-август.  С поливането на бадемът трябва да се внимава, защото прекалено многото влага нарушава въздушният режим на почвата и овошката има по-слаб растеж, нарушава се качеството на плодовете и се увеличава уязвимостта им от болести.

Риголване

Преди риголването мястото на което искаме да засадим нашите овошки се наторява с около 5кг добре угнила оборска тор, 70г суперфосфат и 20 г калиев фосфат на един квадратен метър. Най-лесно риголването се плави с плуг, който обхваща и вторият почвен пласт, изкарва го на повърхността,  а горният почвен пласт отива на около 50 см под него.

Торене

Подхранването на овошките е важно за подобряване на растежа и повишаването на добивите. Най- добре е то да става през есента, след прибиране на реколтата и преди обработката на почвата. Според установената практика оборската тор, фосфорните и калиевите торове се внасят през 3 години, азотните два пъти през годината – в началото на май и през есента. Внасянето на азотни торове през есента е препоръчително, защото се  усвоява най-добре от корените е се натрупва като резерв, който се използва през ранната пролет.

Какво да засадим между бадемите

Най-подходящи за засаждане между младите бадемови дръвчета  са бобовите култури. Те обогатяват почвата с азот и подобряват структурата и. През първите 3-4 години, понеже не понасят засенчване са подходящи и тиквените растения. При по-старите бадемови дръвчета могат да се засяват сенколюбиви култури, като фасул или спанак. Трябва да се знае, че грахът, баклата, ягодата, лукът и чесънът не понасят сянка.

Мулчиране

Какво означава мулчиране.

Целта на мулчирането е запазването на влагата в почвата.  Това става, чрез защитно покритие от  окосена трева, слама или торф, които се натрупват около стволовете на овощните дървета. Дебелината не трябва да бъде по-малка от 5-6 см., а диаметърът на мулча се определя от сянката, която хвърля дървото на обяд.

Мулчирането  намалявя изпарението на влагата, подтиска растежа на плевелите, увеличава се количеството на земните червеи около дървото и по-този начин земята става рохка и при дъждводата лесно стига до корените на дървото.

При мулчирането се увеличават почвените микроорганизми, който обогатяват почвата, а през зимата защитават корените на дървото от измръзване.

Болести при бадемите

Струпясване

Причинява се от гъба, която заразява листата, летораслите и плодовете.   По листата се появяват бледи масленокафяви петна, обикновено от долната част. Причинителят зимува в окапалите листа, затова се препоръчва прибирането им навреме. В противен случай болестта се проявява рано напролет и заразените листа вече през средата на лятото престават да изпълняват функциите си.

Антракноза

При това заболяване се появяват бледозелени листа по завръзите, които след няколко дни дтават масленозелени и завръзите окапват.

 За да се предпази бадемът от тези и други гъбични болести се препоръчва  заораването или изгарянето на окапалите листа навреме и избягване на преполиването .

Бадемов семеяд

Това е дребна оса с черен цвят. Лаврите и зимуват в плодовете, които остават на дървото.

Бадемова листна оса

Лаврата и се храни с листата на бадема през май и първата половина на юни. Ако не се открие навреме може да обезлисти дървото.

Лечебни свойства на бадема

Бадемите са с уникален химически състав. Съдържат незаменими мастни киселини и ценни витамини  и минерали– калий, фосфор, мед и желязо. В народната медицина се използват при безсъница, малокръвие, храносмилателни смущения и нарушения на функциите на бъбреците.

Консумацията на бадеми помага за подобряване на зрението. Препоръчва се при анемия, диабет, астма, плеврит, и язва. Бадема има отхрачващо, успокояващо и леко слабително средство. Поради високото съдържание на фосфор е много полезен и за занимаващите се с умствен труд. Калият, съдържащ се в бадемите помага за регулиране на кръвното налягане.