poleznobg.net
диети

Банани и кафе една неочаквано полезна комбинация

Старта на деня с банан и чаша горещо ароматно кафе ни прави по-здрави, енергични и красиви. Комбинацията от богатия витаминен и минерален състав на банана и полезните свойства на кафето ни гарантират едно здравословно и енергично начало на деня.

отслабва се

Една от неочакваните ползи от кафето е неговата роля в борбата с излишните килограми. Кофеинът подобрява циркулацията на кръвта, намалява мастните клетки и така ни помага да отслабнем. А ако един месец закусваме само кафе (естествено без захар и сметана) и един  банан ще отслабнем неусетно с три килограма.  Отслабващия ефект на кафето се дължи и на липсата му на калории, диуретичният му ефект и способността му да намалява апетита.

антиоксидант

Кафето предпазва от диабет, според десет годишните изследвания на учените от института за обществено здраве в Бостън. Редовната консумация на 1-2 чаши кафе на ден намалява риска от появата на диабет тип 2. Това се дължи на високото съдържание на хлорогенната киселина, която е и силен антиоксидант. Благодарение на нея кафето се оказва неочаквано полезен помощник в борбата със свободните радикали. Антиоксидантите забавят процеса на стареене и потискат образуването на бръчки по кожата. Безспорен е факта, че кафето ободрява и е безценен източник на енергия( особено рано сутрин ),подобрява концентрацията и краткосрочната памет.

против астма

Още в края на 18 век лекарите са предписвали кафето, като ефективно средство против астма. Съвременните изследвания показват, че са били прави, тъй като кофеинът разширява бронхиалните пътища и по този начин подпомага дишането при хора страдащи от астма. Установено е, че пиенето на 2 чаши кафе дневно има ефект близък до стандартната доза противоастматично лекарство.

полезна комбинация

А ако към чашата си сутрешно кафе включим и един банан получаваме една наистина полезна и резкрасяваща комбинация и си осигуряваме силен и енергичен старт на деня. Въглехидратите в бананите ни дават бързо усещане за ситост, а калцият отводнява организма от излишните течности и тонизира сърцето. Благодарение на съдържащите се в него полезни вещества той се използва успешно при колити, язва на дванадесетопръстника, чернодробни и бъбречни заболявания и чревни възпаления. Според учените бананите стимулират пролиферацията- това е възстановяването на клетки и слуз, благодарение на които се изгражда една по-здрава бариера предпазваща стомашната лигавица. Консумацията на банани е полезна при хипертония, стрес и депресии. Освен витамини А, С, Е и от В групата те съдържат и магнезий, който е компонент на много ензими в човешкото тяло. Той се грижи за правилното взаимодействие на нервите и мускулите и предпазва от мускулни спазми. Бананът има антибиотично действие и е полезен при възпалено гърло.

антидепресант

Кафето не само подобрява концентрацията и стимулира организма, но и 1-2 чаши дневно имат и ролята на антидепресант. Бананът стимулира производството на серотонин в мозъка, това го прави  естествен антидересант. Така, че комбинацията от кафе и банан сутрин на закуска  освен, че ще ни даде здравословно начало на деня, а и ще ни зареди с настроение. Една неочаквано полезна комбинация.