poleznobg.net
билки

Билка дяволска уста при сърцебиене

Една от малко познатите билки в България, но пък широко разпространена и ефикасно помагаща на сърдечно-съдовата система и щитовидната жлеза това е дяволската уста. Среща се по поляните, из нивите, покрай пътищата навсякъде в страната. Лечебните качества на билката са високо ценени и широко използвани в китайската народна медицина. За лечение рядко я използват самостоятелно, по-често влиза в състава на различни билкови отвари. Отскоро добива популярност и у нас, като в различните крайща на страната е известна още под наименованията: тамянка, домашна коприва и страхливче.

описание

Билката дяволска уста е многогодишно тревисто растение с кухо стъбло, има лек червеновиолетов оттенък и е покрито с власинки. Достига на височина до 1,5 метра. Коренището е много добре развито, а листата са срещуположни и назъбени, отдолната им страна има светли власинки. Цветовете са розови. Чашката е фуниевидна. Венчето е тръбесто, отвътре с пръстен от власинки. Тичинките са четири на брой, а плодът се състои от четири тристранни клиновидни орехчета.Билката дяволска уста е медоносно растение. За лечебни цели се използва надземната част на растението брана по време на цъфтежа юли-август. След брането билката се суши на сянка в добре проветрено помещение. Добре изсушената билка е със зелен цвят, без миризма и леко горчив вкус.

легенди за билката дяволска уста

Има две разпространени легенди за тази билка. Според първата едно момиче търсило лек за болната си майка и група монаси му показали това лечебно растение. А според другата в Древна Гърция имало градче и извора, от който пиели жителите, известни със своето дълголетие, било заобиколено от тази билка. Според древните гърци това чудо се дължало именно на дяволката уста.

състав

В билката дяволска уста се съдържат витамини С и А, етерично масло, дъбилни вещества, плодови киселини, сапонини , горчиви вещества, алкалоида леунорин и др.

лечебно действие

Тази недотам позната и за съжаление малко използвана билка притежава свойството да регулира сърдечната дейност и да разширява кръвоносните съдове. Дявоската уста има ясно изразено седативно действие и е ефикасна при стрес, депресия и регулиране дейността на щитовидната жлеза.Има силно успокояващо действие върху централната нервна система. Оказва положително влияние при нередовна менструация и задържане на течности в организма. Поради успокояващото си действие билката се използва в народната медицина при високи стойности на кръвното налягане, болести на щитовидната жлеза, безплодие, малария, умствена преумора. Показала е положителен ефект и при нервност, гловоболие, маточни кръвоизливи и др. Външно билката намира приложение като компрес при изгаряния и рани.

начин на употреба

Две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода и се оставят да киснат около час. Отварата се прецежда и се пие по 100-120 мл четири пъти дневно преди ядене.

предупреждение

Билката дявоска уста има силно успокояващо действие и не трябва да се комбинира с други успокоителни лекарства.Оказва влияние при шофиране и работа с машини. Поради въздействието на билката върху кръвното налягане е препоръчително да се консултирате с лекар преди пристъпване на лечението.

Comentários no Facebook