poleznobg.net
Uncategorized

Благовещение – български традиции и обичаи

На 25 март Православната църква отбелязва един от най-големите пролетни църковни празници – Благовещение. На този ден Дева Мария научава от Архангел Гавраил благата вест, че ще роди непорочно заченат син, Спасителя на човечеството.

Благовещение, Благовец – според народните вярвания този ден се свързва с идването на прелетните птици, кукането на кукувицата-знак, за пролетното събуждане на природата. На Благовещение всеки трябва да е сит и с пари в джоба, когато излиза от дома си, че ако го закука кукувица да бъде сит и с пари през цялата година. Вярва се, че на този ден мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от дупките си, самодивите – господарки на горите, поляните и изворите се завръщат във владенията си.

Сутринта рано жените измитат къщата и двора, събират сметта на куп и я запалват. Според поверието, който на този ден опуши краката се прескачайки огъня, няма да бъде ухапан от змия през лятото.

Всяка работа започната на този ден, ще бъде ползотворна, затова се засаждат зеленчуци и се присаждат плодните дръвчета. Пчеларите отварят кошерите си и пускат пчелите да събират мед.

Обредната трапеза е постна, но богата и празнична на нея задължително присъства риба, шарена пита и лучник.

рецепти за Благовещение

пълнена пъстърва

продукти

2 пъстърви

2 глави лук

1-2 моркова

1 връзка магданоз

1 връзка зелен лук

100-150 грама пресни печурки

половин чаша смлени орехи

сол, черен пипер на вкус

200 мл бяло вино

начин на приготвяне

Рибата се почиства от люспите и вътрешностите, след което се измива с вода и се натърква със солта и черния пипер. Запържва се лука, заедно с нарязаните гъби и морковите. Малко преди махането им от котлона се прибавят магданоза, зеления лук и орихите. Плънката се овкусява със сол и черен пипер. Пълнят се рибите и се затварят с помощта на клечки за зъби. Слагат се в тавичка, намазват с олио и се поливат с бяло вино. Пекат се около 35-40 минути на 220 градуса.

шарена пита

продукти

1кг брашно

500 мл вода

половин кубче мая

1 ч.л. сол

1 с.л. захар

бучка масло

начин на приготвяне

Маята се размива с малко хладка вода, прибавя се захарта и 2-3 лъжици брашно. Оставят се да втасат за около 25 минути. След това се прибавят към предварително пресятото брашно, прибавя се разтопеното масло(може да се замени и с олио). Замесва се средно твърдо тесто. Оформя се питата и се поставя в намаслена тава, оставя се да втаса. след което отгоре се „шари“ с орехови ядки и сушени плодове. Пече се около 50-60 минути на 180 градуса.

На Благовещение имен ден празнуват- Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Вангел, Евангелина и Евелина.