poleznobg.net
билки

За какво са полезни бобовите шушулки

Отварата от бобови шушулки  е полезна при диабет, ревматизъм, сърдечна недостатъчност…

Бобът е едногодишно тревисто растение със слаборазвит корен. Листата му са заострени и покрити с власинки, цветовете са бели или розово-виолетови, а плодът е дълга увиснала шушулка. Бобът е медоносно растение.

използваема част

За лечебни цели се използват сухите бобови шушулки, събрани при пълното им узряване през юли-септември. Цветът на изсушената билка е бял или с леко жълт оттенък, без миризма, вкусът е леко сладникав.

състав

Сухите шушулки на боба съдържат вещество с подобно на инсулина действие, аспарагин, лизин, холин, аминокиселини, белтъчни вещества, силициева киселина, танини, витамин С, минерални соли и др.

лечебно действие

Бобовите шушулки се използват при лечение на диабет. Те имат свойството да понижават нивата на захар в кръвта. Притежават и диуретично действие. Подпомагат изхвърлянето на излишните течности от организма. Благодарение на тези техни лечебни качества се използват при лечение на диабет и заболявания на пикочните пътища (със задържане на урина), при водни плеврити, хроничен ревматизъм, сърдечно-съдови заболявания (възпаление на обвивката на сърцето) и сърдечна недостатъчност, придружени с отоци, повишено кръвно налягане.

Външно се използват сварени бобови шушулки за направа на компреси при гнойни рани, а печено и смляно бобено семе за посипване при екземи и рани.

начин на употреба

Три супени лъжици ситно нарязани или смлени бобови шушулки се слагат в 500 мл вода, варят се 10 минути. Отварата се разделя на четири равни части и се изпива в продължение на целия ден.