poleznobg.net
здраве

Безопасни ли са наистина боядисаните мандарини

По това време на годината редовно започват да ни обясняват как не трябва да се страхуваме и притесняваме от боядисаните мандарини, които заливат пазара ни. Експерти по въпроса авторитетно ни казват, че контролът е непрестанен, че не разрешават влагането в пресните плодове на каквито и да е било вещества, а само повърхностна обработка. А това според тях се извършва със съвсем безвредни Е-та, които оцветяват плода за по-добър търговски вид.

оцветителите са най-опасни

Тези изказвания силно противоречат на твърденията на учените, че оцветителите се смятат за най-опасните хранителни добавки. Смята се, че голяма част от оцветителите предизвикват кожни обриви, астма, алергии, а някои са и канцерогенни. Дори използваните натурални оцветители, не са 100% безвредни- например за яркочервения Е-120 се предполага, че предизвиква хиперактивност при децата. Според българските генетици и разрешените Е-та могат да увредят клетките.

няма контрол при боядисването

Някои от плодовете се внасят вече боядисани, други се  купуват зелени, заради по-ниската им цена в сравнение със зрелите плодове. И ако не узреят  по пътя си към търговските обекти се обработват допълнително с различни изкуствени оцветители. И тук поставяме въпроса – кой контролира оцветяването на плодовете по складовете, с какви оцветители се извършва, хората които го правят имат ли нужната квалификация? Защо клиента не е информиран, че си закупува такива плодове?

Има много сигнали за получени алергични реакции, като обриви и задух след консумацията на оцветени мандарини. Децата са най-застрашени, защото тези “ безопасни“ оцветители засягат централната им нервна система – предизвиквайки агресивност, хиперактивност  или трудно заспиване вечер.

как да ги познаем

На външен вид мандарините са си съвсем нормални и при пипане със сухи ръце не се различават от останалите. Но при досег с течност, както и от самия сок на плодовете боята буквално попива в кожата и е много трудно да бъде отстранена. Съветват ни преди консумация да ги измиваме обилно под течаща вода, но доколко се премахва боята не се уточнява.

още за опасните Е-та

Учените от лабораторията по молекулярна генетика доказват, че за да са безопасни Е-тата трябва да са в дози от 10 до 100 пъти по-малко от нормативно приетите. Според тях те предизвикват патологични промени, заболявания на клетката и може да доведат и до рак. А никъде не са казани точните дози на Е-тата, вложени в храните или в случая при боядисаните мандарини. Много от Е-тата, които са разрешени при нас в други страни са забранени. Например Е-110 жълто, което се слага в сладоледите, снаксовете, зърнените храни, някои безалкохолни напитки е забранен в Норвегия. Е-110 предизвиква уртикария, алергии, хиперактивност, хромозомни увреждания, нарушено храносмилане и т.н.