poleznobg.net
билки

Божур-Paeonia dekora

Лечебните свойства на това красиво цвете са малко познати и недостатъчно прилагани у нас. В традиционната китайска медицина наричат божура най-важната женска билка.  Използва се при обилна менструация, кървене между двата цикъла , облекчаване на предменструалният синдром, в комбинация с други билки намира приложение за лечение на поликистозни яйчници и безплодие.

Божурът притежава противоконвулсни свойства, засилва тонуса на гладката мускулатура, улеснява съсирването на кръвта. Поради тези му свойства се използва и като помощно средство за лекуване на епилепсия, за изхвърляне на пясък и камъни от бъбреците, за лечението на хемороиди.

В българската народна медицина се използва и при лечението на подагра, болки в стомаха и червата, ревматизъм, намаляване на нервното напрежение и др.

Слайд2описание

Божурът е многогодишно тревисто растение с право стъбло, достигащо на височина до 1м.  Има късо коренище. Листата му са едри, тройноперести, назъбени. Отгоре са гладки, а от долната страна са покрити с власинки. Цветовете са едри, червени, с петлистна чашка.

използваема част

За лечебни цели се използват венечните листа(само червените листа без тичинките ) и корените. Листата се берат по време на цъфтежа май-юли. Сушат се ведната след набирането на слънце. Изсушеният цвят е с тъмночервен цвят със лека миризва и сладко-тръпчив вкус.

Корените се събират през септември-октомври. Измиват се с вода и след това се сушат на слънце. Изсушените корениимат тъмнокафяв цвят, остра миризма и горчив вкус.

състав

Листата съдържат пеонин (отровен-задължително се спазват дозировките при лечението с божур ), танини и др. Корените съдържат етерично масло, глутамин, пеонин, аргинин, смоли и др.

начин на употреба

Една чаена лъжичка от корените се слага в 500 мл вода и се оставя да ври за 5 мин. Пие се по 50 мл три пъти дневно. От венечните листа се прави запарка. Една супена лъжица се залива с 400 мл вряла вода. След 5 минути се прецежда. Изпива се на три пъти в продължение на целия ден.

Внимание

Да не се превишават препоръчаните дози! Преди  да започнете лечение с божур се консултирайте с лекар! Да не се употребява от бременни  и кърмещи жени- може да предизвика аборт.