poleznobg.net
Цветя

Как да се грижим за бромелията. Видове бромелии.

Бромелиите са многогодишни,цъфтящи растения, виреещи във влажния тропически климат. Те са предимно епифити т.е. растат върху дърветата. Има и наземни видове, които се развиват добре и при по-ниско количество влага. Най-интересния вид бромелии това са атмосферните бромелии. За разлика от другите те не се нуждаят от почва, усвояват хранителните вещества от въздуха. За развитието си изискват висока влажност. Всички видове бромелии задържат в розетката си вода,която им осигурява постоянна влага. Безспорно най-известната и вкусна бромелия е ананаса. Известен със съдържащите се в него полезни вещества, ананасът е станал незаменим при спазващите здравословен и диетичен режим на хранене.

Бромелиите са красиви растения. Те имат твърди улейновидни листа, които са събрани в основата си на гъста розетка, от която излиза красивото цветно стъбло. Формата на листата им и разположението способстват за събиране на дъждовна вода, когато са в природата. След прецъфтяването на бромелиите листата им опадват, но бързо след това се оформя нова розетка. Тези растения изискват лека почва. Добре е на наливаме мека, неваровита вода между листата, а за да поддържаме постоянна влажност на въздуха около цветето да поставим саксията над съд с вода.  Най-широко разпространени са вриезия (Vriesia splendens), криптантус (Criptanhus zonatus) и ехмеа (Aechmea fasciata).

бромелия вриезия (Vriesia splendens)

Този вид бромелия има красиви подобни на панделки извити навън листа. Които са оцветени напречно на дължината с червено-черни ивици. Горната част на цветното стъбло е обвита от яркочервен припцветник. Цветовете в припцветника са малки и жълти. Този вид бромелия изисква топлина и  висока влажност на въздуха. Най-добре се развива в лека почва – торф, листовка и малко количество пръст.

криптанус (Criptanhus zonatus)

Този вид бромелия е светлолюбив. За правилното му развитие трябва да му осигурим обилно количество светлина. Листата са широки, заострени в края, оцветени в зелени и тъмно-кафяви ивици. Цветовете са бели събрани в гъсто съцветие.

ехмеа (Aechmea fasciata).

Този вид бромелия има красива розетка от листа, които са дъговидно извити навън. Цвета им е от сиво-зелената гама. Цветоносното стъбло дебело, накрая на което има  голямо гроздовидно съцветие, заобиколено от припцветници. Цветовете на тази бромелия са с красив яркочервен цвят.

При отглеждането на бромелията трябва да се спазват някои основни изисквания.

bromelia (2)светлина

Само някои видове бромелия (криптануса и ананаса) се радват на пряката слънчева светлина. Другите видове трябва да предпазите от пряко слънчево греене.

въздух

Помещението трябва да е добре проветрено, като при осигуряването на свежия въздух се внимава да не излагаме растението на течение.

поливане

Бромелиите се поливат в улейчетата на листата с мека, по възможност дъждовна вода. През зимата,когато температурата на въздуха е по-ниска е добре поливането внимателно да се извършва в почвата,за да предпазим листата от загниване.

торене

На бромелиите трябва да осигурим ежемесечно торене. Самото торене става с течна тор, разтворена във вода, която се налива директно върху листата.

присаждане

Независимо от внушителната си надземна част, кореновата система на бромелията е много слабо развита, затова те не изискват много големи и дълбоки саксии. Самото присаждане се извършва рано напролет в лека, добре овлажнена и аерирана почва.

размножаване

Бромелията се размножава чрез семена и млади розетки с корени. Семената се засаждат в плитки саксии с листова почва и торф. В помещението, където са засадени трябва да се осигури топлина и висока влажност.