poleznobg.net
билки

Черен бъз

Черният бъз е „една от най-силните  български билки“ според Петър Димков.

Черният бъз или наричан още свирчовина е многогодишен храст. Цветовете са жълтобели, събрани в плоско щитовидно съцветие с петзъбеста чашка. Плодът е червено-виолетов почти черен. Ценно медоносно растение.

За лечебни цели се използват всички части на растението. Като най-често използвани са цветовете и плодовете на билката.  Цветовете се берат преди пълното им разцъфтяване през май-юни. Сушат се на сянка или в сушилня до 40 градуса. След изсушаването цветовете се прекарват през сито, за да се отстранят цветните дръжки и да се получи само цвят. Така получената билка е с кремавобял цвят , слаб характерен мирис и сладникав вкус.

Слайд1Плодовете на черния бъз се събират след узряването им през август-септември.

Листата се берат по време на цъфтежа. Сушат се на проветриво място. За една чаша чай са достатъчни 2-3 листа. Притежават леко слабително действие, облекчават уринирането, намаляват кръвното налягане  и предотвратяват възпаление на бъбреците и пикочните пътища.

състав

Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, които неутрализират свобоните радикали в организма. Съдържат още голямо количество пектин, витамин С, провитамин А, желязо, дъбилни вещества, витамини от В групата, плодови киселини и др.

лечебно действие

Черният бъз има потогонно, слабително и пикочогонно действие. Улеснява изчистването на бронхите от секрети при пневмония и бронхит.

В българската народна медицина чай от цвета се употребява при хрема, пресипнал глас, високо кръвно налягане, трудно уриниране, възпаление на бъбреците и пикочните пътища.

Корените и корите на растението се препоръчват при наднормени килограми. Изхвърлят излишните течности от организма и  имат лек слабителен ефект.

Плодът има силно противораково действие, укрепва имунната система и е доказан помощник в борбата с грипа.

начин на употреба

buzзапарка от цвета

Една супена лъжица цвят от бъз се залива с 400 мл вряла вода. След един час се прецежда и течността се изпива на три пъти в продължение на целия ден.

чай от листа

Две- три листа от билката се заливат с 200-250 мл вряла вода. След 20 минути чаят се изпива. Подходящ е за всекидневна употреба.

сироп от плода

В голям трилитров буркан се редуват два пръста плод с два пръста захар. Слага се на тъмно място, като накрая се завършва със захар. След три седмици се прецежда през марля и се слага в бутилки. Съхранява се на тъмно, Приема се сутрин по една чаена лъжичка , а от малките деца по половин. При грипна епидемия дозата може да се удвои.

При прецеждането  се внимава в сиропа да не попадне зрънце от плода, за да не се предизвика ферментация.

вино от бъз

Прецедения от сиропа плод се изсипва в стъклен съд и се прибавя вода. Пропорцията е на един килограм плод три литра вода. След три седмици се получава чудесно полезно вино.

внимание!

За лечебни цели и консумация се използват само напълно зрелите зърна на черния бъз. Недозрелите и зелените зърна се отстраняват, поради съдържащите се в тях токсични вещества.