poleznobg.net
билки

Червен глог при депресия

Според българският фолклор, ако на двора расте червен глог в дома ще има здраве и хората ще са защитени от злите духове. За злите духове не е доказано, че е вярно, но че червения глог е полезен за нашето здраве е безспорно. Първите сведения за полезните свойства на тази билка са от Древния Рим. В днешно време се употребява при стрес, депресия и за лечението и превенцията на сърдечно съдови заболявания. Червеният глог е широко разпространен из цялата страна.

описание

Червеният глог е многогодишно дърво от храстовиден тип. Височината, на което може да достигне до пет метра. Листата му от горната страна са тъмнозелени и лъскави, а от долната светлозелени и влакнести. Младите клонки са голи, но по-често са покрити с редки власинки. Цветовете на червения глог са бели, събрани в щитовидни съцветия. Плодът е червен и месест, има по едно или две семена. Червеният глог е медоносно растение.

използвани части

За лечение се използват цветовете и плодовете на глога. Брането на цветовете трябва да стане преди пълният им цъфтеж, в периода април-юни. Сушенето им  се извършва на сянка, като се поддържа добра циркулация на въздуха в помещението. Добре изсушените цветове са бели или с лек кремав оттенък и притежават слаб сладникав вкус. Брането на плодовете се извършва през септември при пълното им узряване. Презрелите плодове не се събират. Сушенето им също става на сянка. Изсушения плод е с тъмночервен цвят и лек сладникав вкус.

състав

Плодовете на червения глог съдържат витамин С, провитамин А, сапонини, дъбилни вещества, урсолова, олеинова киселина, кафеена киселина,  сорбит, холин и др. А в цветовете му са открити хлорогенова киселина, хиперозид, ацетилхолин, холин, етерично масло, горчиво вещество, кафеена киселина и др.

лечебно действие

Червеният глог действа разширяващо на кръвоносните съдове, регулира сърдечната дейност и има нервно-успокоително действие. Поради изключително ценния си състав и въздействие върху човешкия организъм червения глог се използва при безсъние, различни сърдечно- съдови заболявания, като артеросклероза, повишено кръвно налягане, аритмия на сърцето и др. Билката има силно изразено диуретично действие и е ефикасна при отоци и задържане на течности в организма. Така, че накратко може да се каже, че червения глог подобрява работата на сърцето, понижава кръвното налягане, действа като ефективен антидепресант и подобрява качеството на съня. Ако сме решили да се лекуваме с тази билка трябва да знаем, че цветовете и плодовете на червения глог имат различно въздействие върху нашия организъм. Цветовете оказват тонизиращо действие върху сърдечно-съдовата и нервна система, а плодовете са успокояващи и имат седативно действие.

начин на употреба

За тонизиране на сърдечно-съдовата система се вземат 2 лъжици от цвета и се заливат с 400 мл вряла вода. Оставят се да киснат около час. След това от така приготвената запарка се вземат по 100 мл три пъти дневно преди ядене. При депресия и високо кръвно налягане една супена лъжица от плода се залива с 500 мл вода и се оставя да ври около 10 минути. Отварата се приема на три пъти през деня.