poleznobg.net
здраве

Цинк-защо е полезен

Цинкът е един от микроелементите, които са изключително важни за нашето здраве и красота. Той е отговорен за еластичността и свежестта на кожата, здравите нокти и блясъка и гъстотата на косата. Цинкът помага на кожата да се изчисти от акнето и псориазиса.  Влиза в състава на редица ензими, като например карбоанхидразата, която взема участие при пренасянето на въглеродния двуокис от клетките към белите дробове. Цинкът участва и при образуването на инсулина, регулирането на кръвната захар и превръщането на глюкозата в гликоген. Предотвратява натрупването на холестерол в организма.

Цинкът е важен за острото зрение и бързата памет, за нормалното заздравяване на раните, за възстановяване на организма след тежко боледуване и стимулира растежа при децата.

В нашия организъм цинкът е концентриран главно в черния дроб, мускулите и костите.

антиоксидант

Цинкът е един от минералите, които имат антиоксидантни свойства и предпазват организма от вредното влияние на свободните радикали.

за мъжкото здраве

Този микроелемент е ключов за здравето на простатата и безпроблемното функциониране на уринарния тракт. Мъжът има нужда от цинк за подобряване качеството на сперматозоидите. Използва се и при лечение на стерилитет.

признаци за недостиг

Външните признаци за недостиг на цинк в нашия организъм са засилен косопад, удебеляване на роговия слой на кожата, акне, чупливи нокти и др. Забавя се растежа при децата, влошава се имунитета,  появяват се признаци на депресия и др.

храни съдържащи цинк

На първо място са ядките, морските дарове(стриди, раци, скариди ), пълнозърнестите храни, боб, бирената мая, яйцата, месото. Плодовете съдържащи цинк са: малина, круша, вишна, ябълка, касис, слива, бодливо грозде, пъпеш, хинап, фурма и др.

Най-полезно е разбира се цинка да се набавя в организма чрез храната. Така ще бъдете сигурни, че няма и да предозирате. Излишъка от него също не е желателен, както и липсата. Цинкът възпрепятства усвояването на желязото , вследствие на което настъпва анемия. Симптомите за предозиране са: гадене, повръщане, стомашно разстройство, главоболие, сънливост, халюцинации и др