poleznobg.net
Градинаинтересно

Фантастичното дърво на Ван Акен

Професор Сам Ван Акен нарича своите творения „дървета на Франкенщайн“, защото са създадени от много различни части комбинирани в един жив организъм. И в същото време Ван Акен говори за тези дървета като за произведение на изкуството. На един ствол можете да видите плодовете на сливи, праскови, нектарини, кайсии, бадеми , ябълки. Тези дървета дават плодове през цялото лято, а през пролетта очароват минувачите с пъстрите си цветове и богатия си ароматен букет.

Началото е поставено през 2008 г., когато дизайнерът и професор по изкуство в университета в Сиракуза, Ван Акен, решава да създаде дърво, което цъфти в различни цветове за своя арт проект. Нюйоркската селскостопанска експериментална станция предостави 12 квадратни метра за този проект, в рамките на който се появиха първите „дървета от четиридесет разновидности“.

Ван Акен е имал на разположение 250 различни сорта, които професорът старателно се опива да присади на едно дърво. В продължение на пет години Ван Акен създава своите шедьоври. Разбира се, не е минало и без любопитни неща. И така, според разказите на Ван Акен, едно от дърветата през пролетта се оказва пълно с цветове само от едната страна, докато втората му част изглеждала почти мъртва. Така Ван Акен започва да прави своеобразни планове за всяко дърво, опитвайки се да намери перфектната комбинация от сортове и видове овощни дървета, така че да съществуват хармонично на един ствол.