poleznobg.net
билки

Детокс и отслабване със Зърнастец – Rhamnus frangula

Зърнастецът успешно ще ни помогне да премахнем токсичните вещества натрупани в дебелото черво и да изхвърлим токсините от нашето тяло.
Умора, трудна концентрация, главоболие, хормонален дисбаланс, алергии, подуване, запек, диария, липса на енергия, чести настинки, чупливи нокти и коса и кожни проблеми – това са само част от признаците за натрупване на токсини. 

В българската народна медицина се употребява при хроничен запек, чернодробни заболявания, жълтеница, хемороиди и др. Външно се прилага за промивка на гнойни рани, циреи и кожни заболявания. Слабителното действие на корите се дължи на съдържащия се в тях антронов гликозид, който след една година отлежаване преминава в антрахиноновия гликозид гликофрангулин. Употребата на кората на зърнастеца преди да отлежи 1 година предизвиква повръщане.

Описание

Многогодишно тревисто растение, високо до 3 м. Кората на младите клонки е зеленокафява, а на старите – сивокафява с белезникави петна. Листата са елипсовидни, покрити с лек мъх. Цветовете са зеленикаво бели, двуполови с пет листна чашка. Плодът е сочен, отначало зелен, след това почервенява, а когато узрее става черен с дълги дръжки. Цъфти през май-юни. Медоносно растение.

Използваема част

Кората на стъблото, а също така и на клонките на тригодишни растения, след като отлежи една година. Брането на кората става рано напролет, през март  – април, при прокарването на първите листа и започване на сокодвижението. Брането става по следния начин: Върху кората се правят хоризонтални ивици на разстояние 30 см., след което се съединяват с вертикални. Леко се очуква с дървен чук и се бели. При беленето не трябва да се засяга дървесината, ако това стане случайно се почиства.

Начин на употреба

1 супена лъжица счукана кора се сипва в 500мл вода и ври 10 мин. Отварата се прецежда и се пие 3 пъти дневно по една винена чаша преди хранене.

Внимание

Прекалено продължителното приемане на зърнастец води до отслабване на въздействието му и токсични прояви, като мускулна слабост, диария, обезводняване на организма и безсилие. Приемът на билката не е препоръчителен за бременни и кърмещи жени.