poleznobg.net
Цветя

Ешверия

Ешверията е едно от най-непретенциозните и лесно отглеждащи се цветя в градината. Поради многото разновидности на цветето можем да си направим алпинеум само от различни видове ешверия или да я включим в разнообразни цветови композиции.

Цветята от рода ешверия растат предимно в Мексико, Калифорния и Тексас. Месестите листа на растението са събрани в розетка, като при някои видове стъблото е толкова късо, че розетката допира земята. Единственото важно условие за правилното развитие на това интересно цвете е нуждата му от много светлина. Ешверията расте в почвена смес, в която преобладава пясъкът – градинска пръст, малко оборска тор и едър пясък. През лятото се поливат редовно, а през зимата само при засъхване на пръстта и то с малко количество вода. Ако не ограничим поливането през зимата и поддържаме почвата влажна ешвериите нарастват и поради намаленото количество светлина розетките им се разреждат.

размножаване

Размножаването на ешверията е изключително лесно. Успешното размножаване на растението става през лятото. Когато се използват семена процесът е по-бавен.Най-лесно и бързо това става, чрез отделяне на малки розетки. Когато поради възрастта или недостиг на светлина през зимата растението стане високо или с деформирана розетка, тогава се отрязва розетката до най-долния лист и се забожда в съд с пясък или в смес от пясък и малко градинска пръст. Забождането не трябва да е дълбоко в пясъка – прикрепя се към пясъка и се полива така, че пясъкът да полепне към розетката. След това се полива много нарядко и с по-малко количество вода. Новите корени се появяват до 2-3 седмици.

видове ешверия

Най-красивите видове от това цвете са:

ешверия деренбергии

Тя е с ниско стъбло, а поради покритието на листата с восъчен налеп външният им вид е много интересен. Листата, които са сравнително дребни се белеят, а върховете им са с червеникава окраска. Розетките на този вид са гъсти, а цветовете са червени.

дребнолистна ешверия

Този вид е почти без стъбло, а листата му са дребни, белезникави и изправени и събрани в гъста розетка. Интересното при него е, че листата са покрите с власинки. Цветовете са червени и нашарени с жълти петна.

ешверия секунда

С много късо стъбло. Характерното за тях е, че образуват няколко стъблени разклонения, които завършват с нови розетки. Старата розетка обикновено достига до 10 сантиметра в диаметър и е съставена с около 35-40 листа.

ешверия подобна на малък столетник

Този вид има късо стъбло със дебели месести листа, които са стеснени и заострени към върха. Цветовете са красиви с оранжево-червена окраска.