poleznobg.net
билки

Eстрагон (Artemisiae Dracunculus) при стрес и диабет

Полезните свойства на тази ароматна подправка, известна още като тарос се  дължат на съдържащите се в листата големи количества етерични масла каротин и кумарин.

Листата на естрагонът са богати на витамини А, В1, В2, С, както и минерални вещества като калий, магнезий, желязо и фосфор, танини и смоли.

Чаят от тарос има общо укрепващо действие и успокоява нервната система. Използва се и в диети с ниско съдържание на натрий.

Установено е,че  някои съединения в билката  предпазват от натрупването на тромбоцити и от отлагането им по стените на кръвоносните съдове. Като по този начин предотвратяват образуването на тромби вътре в кръвоносните съдове на сърцето и мозъка и са отлична превенция на  инфаркта и инсулта.

Билката е много богат източник на витамини  C,  A, както и на витамини от В комплекс групата, фолиева киселина и др.

В народната медицина естрагонът се използва като противоскорбутно, диуретично и тонизиращо средство при авитаминоза. Оказва полезно действие при заболявания на кръвта и на сърдечносъдовата система. Изследвания показват, че полифенолните съединения в тази билка понижават нивата на глюкозата в кръвта. Затова се препоръчва употребата му при болни от диабет.

Описание

Естрагонът (Artemisiae Dracunculus) е от сем. Сложноцветни (Asteraceae). Той е многогодишно растение с тревисто стъбло. Образува къси подземни стъбла – коренища, с дебелина на отделните корени 1-2 см. Стъблото е разклонено, полуизправено или изправено и по време на цъфтежа достига на височина до 2 м.

Листата на естрагона са ланцетно-линейни, зелени, светлозелени и белезникавозелени, а цветовете са събрани в кръгли съцветия – кошнички. Те са дребни, белезникави, безцветни или жълтеникави. Семената на естрагона са светлокафяви или кафяви, с яйцевидна форма, дребни, с дължина 0.6 мм, като качествата им се запазват 3-4 години.

Употреба в кулинарията

Естрагонът е известен със своят уникален и специфичен аромат. Това е една от най-използваните подправки в европейската кухня. Използва се за подправяне на ястия от риба и яйца. Подходящ е за поръсване на сирена, картофи, задушени зеленчуци, гъби. Популярна подправка е в средиземноморската кухня за приготвяне на сосове за паста. Един от задължителните аромати за известнага дижонска горчица.

Противопоказания

Етеричното масло в тароса, естрагол може да причини раздразнение на кожата при някои хора. А според „Научния съвет по храните към Европейската комисия” естраголът и неговия метаболит 1′-hydroxyestragole могат да причинят чернодробни тумори на лабораторни животни.

Затова от полезните му свойства можем да се възползваме само при умерена употреба.