poleznobg.net
здраве

Фитонцидите-вълшебен дар от природата

Фитонцидите са летливи химични съединения, които имат силно антимикробно, антивирусно и антибактериално действие . Те се срещат в състава на много растения -чесън , лук , дъб, кедър, бреза  и много други . Установено е ,че въздуха над пчелния кошер е по-чист именно благодарение на фитонцидите , намиращи се в пчелните продукти.

вредите от антибиотиците

През 1928 година   Флеминг открива пеницилина  и с това се дава началото на ерата на антибиотика . Постепенно се установява, че микробите се приспособяват към тях ,което води до създаването на нови поколения антибиотици, към които микробите отново се приспособяват и т.н. Развиването на алергии към тях и факта, че унищожават полезната микрофлора в организма са само малка част от страничните им ефекти.  Друг основен техен недостатък е безсилието им срещу вирусите.Учените продължават опитите да създават синтетични антибиотици, като се стараят да намалят вредата, която ни нанасят, но засега без особен успех.Затова хората обръщат отново поглед към природата, която вече има лекарството, което освен, че убива бактериите и вирусите засилва защитните функции на организма.

унищожават грипния вирус

През 1929 година  руският биолог Борис Токин провежда следния експеримент .  Под стъклен похлупак поставил чаша с прясно счукан чесън , а в друга с вода изобилстваща от разнообразни микроорганизми. Въпреки, че двете били на разстояние една от друга ,  само след няколко часа наблюдаваната под микроскоп капка вода показвала , че болестотворните микрооганизми са загинали. Фитонцидите на евкалипта също унищожават грипния вирус. А лечебните свойства на лука и чесъна спират развитието на повече от 20 вида микроорганизми.  Консумирането на чесън, лук, хрян може да ни предпази при грипна епидемия. Ако подържите скилидка чесън в устата за 1-2 минути, ще унищожите намиращите се там микророганизми. Растенията съдържащи фитонциди притежават силен аромат, който действа бактерицидно. Повечето фитонциди се активират при нараняване на растението и представляват защитна бариера срещу нахлуващите болестотворни микроорганизми.

пречистват въздуха

Ако сложите в стаята свежи брезови клонки ще пречистите въздуха дори от опасния стафилокок известен още като „супермикроб“ поради силната му устойчивост към антибиотици. Според направените изследвания, въздухът над кедровите гори е по-чист от този в операционната зала. Има и немалко полезни стайни растения, притежаващи антимикробно действие. Тяхното присъствие в дома  има лечебен ефект при заболявания на дихателните пътища, на сърдечно-съдовата и нервната система. В мушкатото също има фотонициди, които унищожават вирусите и бактериите в помещението. Аромата му действа, като ефективен антидепресант и подобрява качеството на съня. А присъствието на бегония в стаята гарантира намаляване на количеството микроби в помещението с 43%, а на хризантемата с 66%. Каланхоето освен микробите, унищожава и спорите на гъбите.

тонизират

Аромата на лимон, портокал, мента действа тонизиращо при умствена и физическа умора. Подобрява работоспособността и общото състояние на организма. При проведени наблюдения е установено, че свежия и ободряващ аромат на ментата отстранява агресията и намалява главоболието.

Ако се възползваме от този вълшебен дар даден ни от природата, с лекота ще борим вирусите и поставяйки подходящите растения в дома си ще усетим благотворното им влияние върху  организма ни.