poleznobg.net
Градина

Погрижете се за градината сега

Не пропускайте момента! Сега есента е най-подходящото време да се погрижите за дървета.

Ето какво трябва да направите, за да сте спокойни, че градина ви е защитена през зимата, а пролетта да се радвате на здрава почва, гарант за добра реколта.

Есента е най-доброто време за премахване и унищожаване на загнилите плодове и сухите и болни листа. Ако не ги премахнете те стават идеалният дом за презимуването на

много от опасните вредители по овощните дървета. Като крушовият пъпкопробивач. Срещу него се пръска сега. Подходящи инсектициди са циперфос 530ЕК- 0,05%, актелик 50ЕН- 0,15 % и др. След прибирането на реколтата и преди листопада е необходимо да се третират дървета с карбамид – 5-7 % разтвор. Това пръскане се прави с цел ограничаване заразата от струпясване за следващата година.

През октомври, когато приключи листопада костилковите овощни видове се пръскат с 2- процентов бордолезов разтвор срещу бактериално изсъхване, къдравост по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.  

Не пропускайте и есенната оран, чрез нея се унищожават  много от зимуващите в почвата причинители на болести и неприятели като,плодовите оси, плодовите червеи, листоминиращите молци и др. При по-дълбоко разположена коренова система се прави оран да дълбочина 25-30 см, а при останалите е достатъчна оран на дълбочина от 10-15 см.  Друга важна предпоставка за растежа и плододаването през следващата година е торенето на овощните култури през есента. Затова с дълбоката оран се внасят 4-6 тона оборска тор на декар. Торенето с фосфорни и калиеви торове се практикува 60-80 кг/дка двоен гранулиран суперфосфат, 40-80 кг/дка калиев сулфат през 3-4 година на дълбочина 35-40 см. Азотния тор се внася няколкократно през годината, като през есента се внася ¼ до 1/3 от предвидената норма 15-20 кг/дка.

 През есента, в края на листопада е най-подходящото време да вземете резници от касис за вкореняване. Трябва да са дебели около 5-6 мм. Нарязват се на по две видими пъпки и веднага се поставят за вкореняване.

Дивите зайци нагризват кората на младите ябълкови и крушови дръвчета още с падането на първия сняг. Затова се препоръчва обвиване на  стволовете им с амбалажна хартия.

Comentários no Facebook