poleznobg.net
билки

Гръмотрън-билката за отслабване

Билката гръмотрън е известна и още като билката за отслабване. Вталяващият и ефект се дължи на силното и диуретично действие. Приемът на чай от тази билка бързо и гарантирано изхвърля излишните течности от организма. Затова гръмотръна е полезен и при възпаление на бъбреците, сърдечна недостатъчност, отоци от различен произход, възпаление на пикочните пътища, камъни в бъбреците, ревматизъм, камъни в бъбреците и др.

разпространение

Тази изключително полезна билка расте по тревистите песъчливи и сухи места, покрай реките из цялата страна.

описание

Гръмотръна е многогодишен храст, достигащ до 60 см. на височина. Стъблото му е разклонено и осеяно с малки бодли. Коренът му е силно разклонен и дължината му достига до 50 см. Долните листа са триделни, а горните са единични, назъбени с яйцевидна форма. Цветовете му са с красив розово-червен цвят. Рядко се срещат и в бял цвят. Периода на растежа е юни-август. Гръмотръна е медоносно растение.

използваема част

На тази билка се използват корените на растението, които се събират само преди или след цъфтежа. Най-подходящото време за вадене на корените е след дъжд, когато без усилия ще се изкарат целите. След това се измиват и почистват и трябва да се сложат да се сушат веднага на сянка или в сушилня, където температурата не трябва да надвишава 50 градуса. Когато е правилно изсушена билката отвън е сивокафява, а при разрязване се вижда бледожълт цвят, вкусът му е леко пикантен.

състав

Корените на гръмотръна съдържат лимонена киселина, дъбилни вещества,гликозиди, малко количество етерично масло и др.

лечебно действие

Най-известната българска билка за отслабване гръмотрън дължи славата си на силното диуретично действие, което притежава. Поради това се прилага и при заболявания свързани със задържане на течности в организма,като: сърдечна недостатъчност, възпаление на бъбреците, отоци от различен произход, камъни в бъбреците и др. В народната медицина гръмотръна се употребява при безплодие, шипове, обриви по кожата, хемороиди и др.

начин на приложение

Взема се една супена лъжица от предварително стритите корени на билката. Слагат се в 500 мл . вода и се варят около 10 минути. Така получената отвара се прецежда и се пие по 100-150 мл  четири пъти дневно. Може да подобрите малко неприятния вкус на отварата, като прибавите чист пчелен мед . Всеки ден се приготвя нова отвара, ако има останала от предния ден се изхвърля. При лечението с гръмотрън трябва да внимават хората с ниско кръвно, защото поради силния си диуретичен ефект, се понижава и артериалното налягане. Лечението с тази билка не трябва да продължи повече от 7 до 10 дни. След това задължително трябва да се направи почивка толкова дена, колкото е приемана билката. В противен случай  може да настъпи в организма дефицит на важни минерали и елементи, които се изхвърлят заедно с урината. Ако приема на гръмотрън доведе до появата на киселини в стомаха е препоръчително да прекратите лечението.