poleznobg.net
здраве

Хинап-при бронхит, високо кръвно, остеропороза…

Хинапът (Zizyphus vulgaris)е богат на витамини и полезни за организма вещества. В плодовете му има витамин С, желязо, калций, фосфор и магнезий, захари(главно глюкоза и захароза и в малки количества фруктоза), пектинови и дъбилни вещества.

Характерното за този плод е, че той има по-високо водно съдържание в сравнение с други плодове, на което се дължи голямата му трайност(до няколко месеца). Съдържа още и кумарини, етерични масла, фитонициди, флавоноиди и др.

Лечебно действие

Отварата от хинап помага при възпаление на дихателните пътища и белите дробове, анемии, стомашно-чревни инфекции, диария, хипертония. 

Запарка от плодове или листа се използва като тонизиращо и диуретично средство.

Хинапът се препоръчва и като средство, което заздравява костите и като профилактика срещу остеропороза.

Успокоява нервната система

1кг. пресни плодове се измиват, отстраняват се костилките и се смачкват на каша. Сваряват се на слаб огън и се прецеждат. Добавя се 500г мед и се вари до сгъстяване. Съхранява се в бутилка. Приема се по 1 супена лъжица 2 пъти дневно.

Козметично действие

Още през XIXв. са използвали отварата от плодовете и листата на хинапа, като омекотяващо средство при загрубяла кожа на ръцете и при напукани пети. Отварата се смесва с растително масло в съотношение 1:1.

Описание

Културната форма хинап е дърво без бодли, високо 8-10м, а дивата обикновено расте като бодлив храст с височина 3-4м. Листата са продълговато елипсовидни, назъбени по периферията и слабо заострени в края, на цвят тъмнозелени. Цветовете са двуполови, дребни, със звездовидна форма, единиччни или събрани по 3-5 в основата на листата. Плодовете са продълговата заоблени, като при някои сортове достигат големина на кокоше яйце, а при дивата форма са топчести и дребни. Имат червено-кафява или жълта обвивка.

Сърцевината на хинапа е оцветена в бяло или светлозелено, с много приятен аромат и сладък вкус.

Китайците казват, че ако всеки ден изяждате по 3 хинапа на ден ще съхраните младостта си завинаги.