poleznobg.net
Цветя

Хипеаструм

Красивият хипеаструм, известен още като рицарска звезда принадлежи към семейство Кокичеви. В природата се среща в тропичните и субтропичните зони на Америка. Листата на цветето са месести, цветовете му са събрани на върха, стъблото е издължено. Цъфти в червено, розово или бяло.

Хипеаструмът образува едри луковици. За разлика от другите луковични растения, в неговата луковица се образуват няколко съцветия. Всяко от които се образува след всеки четири броя листа. Така според бройките листа може да се определи броя на съцветията.

Размножаването на хипеаструма става чрез семена и чрез луковици. Размножаването чрез луковици е по-лесно и по-бързо. Това е най-препоръчително да става след цъфтежа. Луковиците се   засаждат поотделно в малки саксии, които са запълнени с почвена смес от компост, градинска пръст, чимова пръсти пясък, като съотношението трябва да е 2:2:2:1:1. Засаждането на луковиците не трябва да е много надълбоко, а така че горната част да се показва над пръстта.

Луковиците на рицарската звезда (хипеаструма) са многогодишни и могат да се отглеждат повече от 20 години. За да цъфтят всяка година и да ни радват с красивите си цветове, трябва да им осигурим период на покой. Това става като  през септември растенията започват да се засушават постепенно. Преди да започне вегетацията им, почвата се подменя. Слагат се по-големи саксии, в зависимост от размера на луковиците. Премахват се изгнилите и засъхнали корени на цъфтящите луковици.

Поливането на растенията до появата на листата е умерено, а след това трябва да е обилно, за да се развият растенията правилно.

След прецъфтяването на цветовете, трябва да отрежем дръжката на около 10 см височина. Растението се оставя да расте на листа няколко месеца. След това се отрязват листата и луковицата се изважда и се оставя да почине около два месеца преди да я засадим отново.

За да получим по- ярка окраска на цветето трябва да го поставим на светло място, но не на пряка слънчева светлина.

Ако искаме през зимните месеци да се наслаждаваме на ярките и красиви цветове на хипеаструмът, можем да събудим растенията и да започне вегетационният им период още през януари. Това става, когато в помещението се поддържа температура от 18-20 градуса. При тези условия цъфтежът на цветето настъпва 5-6 седмици след събуждането.