poleznobg.net
Цветя

Хортензия-красота в градината и еликсир за здравето

Хортензията не само краси градината, но и намира приложение при лекуването на редица болести. Лечебните качества на растението се използват при лекуване на инфекции на бъбреците и пикочните пътища, нарушаване на работата на простатната жлеза. Хортензията помага при изхвърлянето на пясък и камъни от бъбреците.

В китайската народна медицина растението се използва за лечение бронхити и висока температура.

Екстракт от корените на цветето се използва при заболявания като, псориазис, склероза, диабет, за облекчаване на състоянието при ревматоиден артрит, подагра, отоци и др.

За лечебни цели се използва корена на хортензията, който се вади след времето на цъфтеж. Изсушава се на сянка, като преди това се почиства старателно от пръста и се нарязва на парчета с дължина около 5 см.

Полезните си свойства този красив храст дължи най-вече на съдържанието на халофугинон в корените, който има оздравителен ефект при автоимунни заболявания. Той има способността да намалява формирането на бели кръвни телца, които при автоимунните заболявания се насочват срещу здравите клетки. В корените се съдържат още флавоноиди, сапонини, смолисти вещества, скорбяла и др.

описание

Хортензията е отглеждана като декоративен цъфтящ  храст още в древна Япония и Китай. Растението е с големи кълбовидни съцветия. Цъфти от пролетта до есента, като цветовете най-често са розови, но се срещат и сортове с бели, сини и червени цветове. Най-добре се чувства на шарена сянка в градината.

размножаване

Размножава се, чрез зелени резници, които се вземат от върховете на издънките. Резниците се изрязват с помощта на остър нож под ъгъл 25-30 градуса. След това се засаждат на 2 см дълбочина в торф поръсен отгоре с речен пясък. Резниците се поставят на сянка и се поливат с малко количество вода два пъти на ден. След около четири седмици се вкореняват. Хортензиите трябва постепенно да се приспособят към условията в градината. В края на есента, преди настъпването на зимата покриваме младите растения със сухи листа.

почва

За да се радваме на обилен цъфтеж на хортензията трябва да и осигурим богата, леко глинеста почва с кисела реакция. Препоръчва се най-вече през първата година да се тори редовно с органични и минерални торове.

поливане

Хортензията обича редовното и обилно поливане. Ако преди започване на цъфтежа слагаме алуминиева стипца във водата за поливане белите цветовете ще станат светлосини, а розовите светлолилави.

подрязване

Пролетта е времето за подрязването на хортензията. Отстраняват се старите съцветия до първия чифт силни и здрави пъпки. А ако храста е много гъст може да се разреди, като се отрежат до корена по-старите клони. При резитбата трябва да внимаваме, защото сокът на хортензията може да предизвика раздразнения по кожата.