poleznobg.net
Цветя

Как да се грижим за хризантемата

hrizantema (2)За първи път хризантемата се споменава от китайският философ Конфуций. През 10 век японският император Уда направил в градината на двореца си първата изложба на хризантеми. Затова в Япония хризантемата е наричана още императорско цвете. Първите хризантеми в Европа са внесени от Китай в Холандия през 1688г. През 1790г. тъмночервената хризантема е била внесена в Англия. Сто години по-късно през 1890г. в Англия е организирана изложба за отпразнуването на сто годишният юбилей от внасянето на хризантемите. От тогава тази изложба се организира всяка година от Националното общество по отглеждане на хризантеми(National Chrysanthemum Society).

класификация на хризантемата

Хризантемите принадлежат към сем. Сложноцветни. Като към хризантемите се отнасят над 150 едногодишни и многогодишни вида, растящи в умерените зони на Северното полукълбо.

Хризантемум морифолиум (Chrysanthemum morifolium)-този вид расте в Китай. Растенията са разклонени, високи са от 70 до 150 см, с рядко разположени листа, чиято дължина достига до 5см, плътни са и имат множество власинки от едната страна. Съцветията се състоят от жълт диск от тръбести цветове и 1 до 2 реда бели цветове,наричани още лигули. Другият основен вид хризантеми, от който са селекционирани множество видове е Хризантемум индикум (Chrysanthemum indicum) е определен още,като диворастящия вид хризантеми,който се среща около езерото Тайху в Китай,където климата е субтропичен. Тези растения са многогодишни,листата им са овални,а съцветията са малки разположени на къси дръжки. Съществуват много видове класификации, който се опитват да систематизират хилядите сортови хризантеми съставени при селекциите. Но тези класификации не отразяват различията между едроцветните и дребноцветните сортове хризантеми, при които има разлика освен при размера на съцветията и по формата и големината на листата,стъблото и т.н.

Различни фактори като светлина,температура,влажност,състав на почвата влияят върху развитието на хризантемата.

светлина

Хризантемата ,като всяко едно цвете се нуждае от необходимото количество светлина,за да се развива правилно и да ни радва с обилен цъфтеж. Хризантемите са светлолюбиви растения. Много важно е цветята да имат силна осветеност по време на формиране на съцветията. Когато е по-ниска интензиноста на светлината, качеството на съцветияна не е толкова добро. Ако при хризантемите се намали дължината на деня,ще се предизвика ускоряване на развитието им. Поради тази причина хризантемите цъфтят така обилно през есента.hrizantema (3)

температура

Температурата е друг важен фактор,влияещ върху развитието на хризантемите. Най-добрата температура за формиране и развитие на цветните пъпки е от 15 до 20 градуса. Когато температурите са извън тези граници.по-висока или по-ниска съцветието се формира по-трудно. В зависимост от температурата е и интензитета на оцветяването. По-високите температури предизвикват избледняване на цветовете, а при ниските белият цвят придобива жълто-зелен оттенък.

влажност

Хризантемите са влаголюбиви растения. Всяко едно засушаване влошава развитието им. Но при поливането трябва да имаме вредвид,че хризантемите в различните си периоди от растежа имат и различни изисквания към влажността. Когато вкореняваме резници във влажен субстрат влажността на въздуха трябва да е между 80-90 процента , понеже интензивният растеж е свързан и с по-големи потребности от вода. А в периода на разцъфтяване нуждата от вода намалява. Растенията,които са с по-едри и плътни листа се нуждаят от повече вода. След прецъфтяването на хризантемите стъблата им се изрязват и почвата се полива по-рядко.Ако в този момент прекалим с поливането рискуваме растението да загние. При поливането на хризантемата трябва да се внимава да не се мокрят листата, за да не се създават условия за развитие на болести. Само в най-горещите и сухи летни дни можемда пулверизираме хризантемата изцяло.

състав на почвата и торене

Хризантемите имат нужда от нетежки  и добре аерирани почви. Добрата водопропускливост е много важна, защото в противен случай корените им може да загният. Когато ги отглеждаме в саксии е добре да се направим почвена смеска от чимова пръст,разложен оборски тор,компост и торф. А ако ги отглеждаме на открито трябва да обогатим почвата с оборска тор. Когато торим с минерални торове трябва да знаем,че най-важният хранителен елемент за хризантемата,това е азотът. Той оказва влияние върху височината на хризантемите,тяхното оцветяване и големината на съцветията. Но, ако прекалим с внасянето на азот в почвата,рискуваме растенията да израстнат по-ниски,със сочни и лесно чупещи се листа. При такива растения се наблюдава и закъснение в цъфтежа. Азотът оказва своето положително въздействие само при достатъчно количество фосфор в почвата,който ускорява растежа и повишава устойчивостта на хризантемите срещу различни заболявания.

размножаване на хризантемите

Хризантемите се размножават по три начина-чрез семена,чрез резници, и чрез разделяне на коренището. Най-често се използва разможаването,чрез резници. За целта трябва да изберем здрави растения,добре е изборът да се направи по време на цъфтежа.След засаждането резниците се поливат,преди това обогатяваме почвата. За по-бързо вкореняване на резниците трябва да поддържаме температура на въздуха около 18 градуса.

засаждане на хризантемите

Няколко часа преди засаждането на хризантемите трябва да полеем почвата. Обикновенно растенията се прихващат след десетина дни. Много брагоприятно въздействие върху хризантемите оказва мулчирането на почвата.След засаждането им почвата се покрива с 5 см слама,компост от борови кори и оборски тор.

грижи по време на растежа на хризантемите

Поради бързия си растеж,хризантемите изискват по време на вегитацията си оптимално количество почвена влажност и хранителни вещества и окопаване за по-добра аерация на почвата. В края на лятото от септември хризантемите започват да се поливат сутрин. Трябва да се внимава да не попадне вода в напъпилите цветни пъпки. Водата ,с която се полива не трябва да е варовита. Най-ниско растящите листа на хризантемите е добре да се махат,защото те първи се нападат от болести.