poleznobg.net
здраве

Ябълка-полезна,полезна и пак полезна

Неслучайно в легендите и поверията на много народи ябълката е символ на любовта, плодовитостта, храна на боговете, знак за могъщество и съвършенство. Хранителните и вкусовите и качества, полезното и влияние върху човешкия организъм са познати отдавна, но въпреки това тя не присъства редовно на трапезата ни. Затова ще ви припомним многобройните  лечебни свойства на ябълката и ще ви дадем някои народни рецепти за лечение с нея.

състав

Ябълките са богати на минерали-калий, натрий, калций, желязо, магнезий, сяра, фосфор, силиций, йод, витамин С, каротин,  витамин В1, В2, В6, РР. Съдържат още органични киселини, танин, пектин, минерални соли. В ябълката са установени 15 аминокиселини, 6 от които са незаменими, ензими, фитонциди. Ябълката е ефикасна профилактика  при грипни епидемии. При бавно дъвчене на ябълка след 15 минути са унищожени 90% от болестотворните микроорганизми в устната кухина.

понижава холестерола

Високото съдържание на пектин в ябълките помага той да се свързва в стомаха с холестерола и по този начин го изхвърля от организма.

регулира кръвното налягане

Установено е ,че хора консумиращи целогодишно ябълки не страдат от високо кръвно налягане.

премахва токсините

Ябълковия пектин поема натрупаните в стомаха токсини и спомага за отстраняването от организма дори и солите на оловото и живака. Освен, че премахва токсините, пектинът съдържащ се в ябълките действа и бактерицидно – спира развитието на грипния вирус , а също така и успокоява лигавицата на стомаха.

предпазва от образуването на камъни

Хлорогеновата киселина в ябълката е добро профилактично средство против образуването на камъни в организма. Това е така, понеже тя предотвратява натрупването на оксалова киселина, а танинът възпрепятства образуването на пикочната киселина.

изхвърля излишните течности от организма

Благодарение на калият съдържащ се в ябълката се отстраняват излишните течности от организма и се намаляват оттоците, които се появяват при сърдечна и бъбречна недостатъчност.

нискокалорични

Ябълките са нискокалорични и са прекрасно средство за отслабване. Благодарение на голямото количество пектин и целулоза съдържащи се в тях те ни дават усещане за ситост и са много подходящи при изпълняването на всякакви диети.

при анемия

Поради високото съдържание на желязо и фолиева киселина ябълките са полезни при анемии. Според народната медицина при малокръвие е полезна следната рецепта:

В една добре узряла ябълка се забиват около десетина гвоздея и след едно денонощие се изваждат  и се консумира вече обогатената ябълка.

Наличието на лесноусвояеми захари и витамини прави консумацията на ябълки полезна при чернодробни и жлъчни заболявания. Комбинацията от витамин С и Р, както и наличието на магнезиеви соли, намаляват чупливостта и пропускливостта на кръвоносните съдове и оказват благоприятно влияние при артеросклерозата.

Ябълките са природно средство за укрепване на организма и тонизиране на нервната система. Установено е ,че при хора редовно консумиращи поне три ябълки дневно намаляват случаите на грип, бронхит.

Ябълковия сок също притежава лечебен ефект поради съдържащите се в него органични киселини, пектин, фруктоза, дъбилни вещества, минерални соли. Консумацията му се препоръчва най-вече при хронични гастрити, язви, за регулиране на чревната перисталтика, бъбречни заболявания, възпрепятства образуването на пясък и камъни в бъбреците и жлъчката. Ябълковият сок е полезен още при лечение на чернодробни заболявания, подагра, анемия, затлъстяване и др.

народни рецепти с ябълки

при високо кръвно налягане

Всяка сутрин се закусва с настъргана една ябълка, към нея се прибавя една супена лъжица мед и 2-3 с.л. накиснати предварително овесени ядки и половин чаена лъжичка канела.

при камъни в организма

В продължение на два дена всяка сутрин на гладно се изпива първо 1 чаена чаша сок от ябълки. След два часа се изпиват две чаени чаши сок. След това на всеки два часа се изпива по една чаша сок, като последната чаша не трябва да е след 8 вечерта. На третия ден сутринта се изпива чаена чаша сок от ябълки смесен с 50 мл вода и 50 мл зехтин. След два часа се изпива същия коктейл. По време на лечението се препоръчва консумацията на по-лека храна. След месец процедурата се повтаря отново.