poleznobg.net
здраве

Ягоди-ароматни и лечебни

Ягодите са ценен и обичан плод, притежават не само отлични вкусови качества, но и ценни лечебни свойства. Поради високото им съдържание на желязо имат кръвотворно и кръвопречистващо действие. Калциевите и фосфорните соли подпомагат укрепването на организма и засилват еластичността  на мускулите. А калиевите соли подобряват дейността на сърдечната мускултура и на дихателните органи, подпомага изхвърлянето на излишните течности от организма.

Съдържащите се в плода органични киселини подобряват обмяната на веществата и улесняват храносмилането.

Високата концентрация на пектинови вещества има благоприятно действие на чревната микрофлора и поради лекото слабително действие е полезна при лениви черва. Дъбилните вещества съдържащи се в ягодата действат адстрингентно при възпаления (адстрингентно действие-свойство на определено вещество да стяга тъканите и да спира секрецията, противовъзпалително и кръвоспиращо действие ).

Ягодите намаляват киселинността на урината и затова се препоръчват за лечение на подагра, на чернодробни заболявания, при пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката. Плодът заздравява венците и лекува възпаленията на устната кухина.

Консумацията на ягоди стимулира функциите на жлезите с вътрешна секреция и влияят тонизиращо върху нервната система.

Отвара от листата на дивата ягода има запичащ, противовъзпалителен и диуретичен ефект и се препоръчва при диария, нощно изпотяване и компреси за мокри и кървящи рани.

Ягодата е един прекрасен, вкусен и полезен плод. Освен неоспоримите и доказани ползи за здравето, те са идеални  както за сваляне на някой излишен килограм, така и за включването им в различни домашно приготвени маски за лице. А за приложението им в торти и кремове, комбинацията им с шоколад, ще положим усилие на волята и няма да споменаваме.

разтоварващ ден с ягоди

Сезона на ягодите е идеален за прочистването на организма от токсини, борба с целулита и лесното избавяне от някой друг излишен килограм. През целия ден консумирайте ягоди без ограничение на количеството, а изпитата вода трябва да е поне един литър. Препоръчва се менюто на следващия ден да е по-леко.

ягодите в козметиката

Ягоди или пресен ягодов сок се употребява за премахване на петна и лунички от кожата.

Премахват зъбния камък – намачкайте няколко ягоди и с помощта на четка за зъби търкайте зъбите  в продължение на 1-2 минути. Процедурата се прави поне няколко дена.

избелваща маска

Намачкват се няколко ягоди и се минават през цедка, за да се отстранят семенцата, прибавя се една чаена лъжица зехтин. Маската престоява 15 минути, след което се измива със студена вода.

освежаваща маска

Няколко ягоди се намачкват, отстраняват се семената с помощта на цедка, прибавя се чаена лъжичка мед и една супена лъжица прясно мляко. Лицето се измива след 15 минути със студена вода.