poleznobg.net
билки

Исландски лишей при бронхит и гуша

Исландският лишей расте по влажните сенчести поляни, пасища и в близост до иглолистните гори из цялата страна. Той е многогодишно талусно растение (талус -тялото на водорасли, гъби, лишеи) . Талусът му е плосък, листовиден и кожест, достигащ на дължина до 15 см. Горната му страна е кафявозелена, а долната светлокафява. Първата документирана информация за използването на исландския лишей с лечебна цел е от края на 16 век от датски аптекари. В периода 1807-1814 година, време на глад в Норвегия е бил използван като основна храна. А по време на Втората световна война в Русия са приготвяли, чрез варене гъста слузеста отвара, която лесно се усвоява от организма. Северните народи използват исландския лишей като традиционна добавка към тестото за хляб.

използваема част

За лечебни цели се използва талосът на исландския лишей. За разлика от други билки той може да се бере през цялата година. Правилно изсушената билка има  кафяво-зеленикав  цвят, характерна миризма и горчив вкус. Изсушеният исландски лишей се съхранява в сухи и проветриви помещения на непряка слънчева светлина. Растението има способността много бързо да абсорбира влагата, а това от своя страна силно намалява срока на съхранение на билката.

състав

Исландският лишей има антибиотични киселини ,йод, фолиева киселина, каротин, етерично масло, минерални соли,  слузни полизахариди, витамини В1 и В2, усинова киселина, която действа против бактериите на туберколозата.

лечебно действие на исландския лишей

Исландския лишей е ценен природен антибиотик , който няма противопоказания. Той има силен противовъзпалителен и имуномоделиращ ефект.  Сецифичният му състав го прави полезен, както при гуша, така и при бронхит. Благодарение на слузните вещества, съдържащи се в него исландския лишей намалява раздразнението и успокоява възпалената лигавица на стомаха, червата, устната кухина и гърлото. Поради силно омекотителното му действие на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт народната медицина препоръчва исландския лишей при магарешка кашлица, задух, бронхит, туберколозна кашлица, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, тежест в стомаха, чревни болки, чернодробни заболявания, възпаление на пикочните пътища, за апетит, при гуша, хроничен запек, повръщане и др.

Освен бактерицидно, противовъзпалително, слабително и жлъчегонно действие, исландския лишей притежава и  стимулиращо защитните сили на организма действие. Той е идеално средство за възстановяване след големи физически натоварвания и тежки болести. Исландския лишей се явява естествено природно средство при лечение на заболявания като недохранване, слабост и анорексия. Външно се препоръчва за налагане на гнойни рани и изгаряния.

начин на употреба

Една супена лъжица от исландския лишей се сипва в 400 мл вода и се оставя да ври за около пет минути. След това прецедената отвара се разделя на четири равни части и се изпива в продължение на целия ден.