poleznobg.net
Uncategorized

Днес е Йордановден, Богоявление

Днес православната църква отбелязва празника Богоявление или известен още като Йордановден. Това е третия по значимост християнски празник след Рождество Христово и Възкресение. В различните крайща на България този празник е известен още под имената Кръстовден, Водокръщи и Водици. На този ден след службата в църквата свещеникът хвърля във реката или езерото кръст. Според поверието, който успее да извади кръста ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Ако времето е сухо и студено или по извадения кръст има лед годината ще бъде здрава и плодородна. Накрая с китка босилек свещеникът поръсва хората за здраве. Вярва се още, че на Йордановден водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в полунощ небето се отваря и всеки, който го види ще получи от Бог това, което си пожелае.

освещават знамената

znameНа 6 януари с тържествен водосвет освещават военните части и знамената в Българската армия. Първият водосвет е бил на 19 август 917 година преди битката при Ахелой. До падането на България под турско робство преди всяка битка, която води българската войска се  е извършвало водосвет.След Освобождението ритуалът се възражда и се извършва редовно от 1879 до 1946 година. На 6 януари 1993 година със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Йордановден да се освещават бойните знамена на Българската армия.

трета коледна вечеря

В навечерието на Йордановден се приготвя третата последна коледна вечеря. На трапезата се слагат само постни ястия – боб, зелеви сърми, орехи, пита, но не от чисто пшенично брашно, а смесено с просено или царевично.

Честит имен ден на Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Божан, Божана, Богдан, Богдана, Боголюб, Боголюба !