poleznobg.net
полезни съвети

“ От понеделник няма шега“ или кайдзен философията срещу мързела

“ От понеделник започвам нов живот , ще ходя на фитнес, ще се занимавам с йога…“ – всеки от нас периодично си поставя някакви цели и не ги постига , отлага ги за следващия месец, за след няколко месеца , за другата година.

Понякога ние реално започваме да изпълняваме заплануваното , но след три тренеровки във фитнеса за по някой друг час  зарязваме заниманията за дълго време.

Защо се получава така? – Натоварването е голямо, омръзва ни  и не ни е станало все още навик. Ако и вие сте от тази група , японската стратегия за успех „кайдзен“ ще ви помогне да постигнете целите си.

метод кайдзен или принципа на 1-та минута

Същността на този метод се състои в това, че човек се занимава с определена работа точно по една минута на ден, всеки ден, по едно и също време. Една минута е съвсем малко, затова е лесно изпълнимо за всеки. Така с лекота ще превъзмогнем мързелът и оправданията и ще успеем  да достигнем целта, която сме си поставили.

Да скачаме на въже, да правим коремни преси, гимнастига на очите, йога, да прочетем книжка на чужд език – когато времето е ограничено до 1 минута заниманията не ни изглеждат толкова трудно изпълними, а по-скоро ни носят радост и удовлетворение. Правейки такива малки крачки вие се самоосъвършенствате и постигате големи резултати. Не на последно място побеждавате неувереността си в своите възможности, освобождавате се от чувството за безпомощност.

Вдъхновени от успеха, постепенно ще увеличавате заниманията на пет минутни и така нататък. След това неусетно ще дойдат и половин часовите занимания. Прогресът е налице!

Методът кайдзен се заражда в Япония. В превод означава „кай“-промяна и „дзен“-мъдрост. Авторът на тази концепция е Масааки Имаи. Според него кайдзен философията може да бъде успешно прилагана, както в бизнеса, така и в личния живот.

На съвременния западен човек, тази методика може да се стори неефективна, тъй като на Запад битува мнението, че без големи усилия не можеш да постигнеш добри резултати. Но мащабните програми отнемат много сили, лесно пречупват човека и остават безрезултатни. А принципът кайдзен е подходящ за всеки и може да бъде приложен за всички сфери от живота. Японците например използват тази стратегия за постепенно и постоянно усъвършенстване в бизнеса.

Остава само да определите вашите потребности и да започнете да прилагате метода кайзен на практика.

източник: timesnet.ru