poleznobg.net
Градина

Как да зазимим дърветата и храстите в градината

esenno-darvoС настъпването на есента дърветата и храстите в градината заблестяват с нова красота.Листата на дърветата и декоративните храсти се покриват всички оттенъци на жълтото,оранжевото и червеното.Любувайки се на цялата тази красота не трябва да забравяме да се погрижим за градината преди зимата. Сега е моментът да помислим за зазимяването на градината,за да можем да я подготвим добре за предстоящия студен период.Зазимяването на градината като правило трябва да започне след спиране на вегетацията. Тогава растенията спират да се развиват.Ако избързаме ще удължим периода на вегетация и падането на температурите растенията ще измръзнат. За различните видове това време е различно,затова много внимателно трябва да преценим момента.Чрез зазимяването на дърветата  и храстите се запазват някои нестудоустойчиви видове от измръзване.

почистете тревните площиdradina

Съберете всички нападали сухи листа и клони.Махнете пожълтялата трева.Добре е да прекопаете градината,където е възможно.По този начин ще подобрите структурата на почвата и ще и помогнете да се запаси с повече влага от дъждовете и снега през есенно-зимния сезон.

есенна резитба и загърляне

Нестудоустойчивите храсти и розите  се зазимяват чрез загърляне-натрупване на почва около стеблата,в основата.Преди това задължително направете есенна резитба. По този начин подготвяме храстите за предстоящите студени зимни дни.Преди загърлянето задължително трябва да премахнем опадалите листа и отстранените излишни клонки,защото те стават дом на различни болестотворни гъбички и напролет ще нападнат много бързо младите и свежи листа.

зазимяване на дърветата

При дърветата също се прави есенна резитба отстраняват се старите клони,оформя се короната.Отстраняват се всички опадали листа,а ако е плодно дръвчето нападалите гнили плодове.Това се прави с цел освен предпазването от гъбички и болести по дърветата, а и предотвратява привличането на гризачи.За предпазване на младите и нестудоустойчиви дървета от измръзване най-старата практика е покриване на растенията със зебло или слама .Но успешно за тази цел може да се ползва и обикновения найлон. Първо ствола се покрива със слама,царевични и слънчогледови стъбла и листа .През зимата е добре да се отъпква снега около корените на дърветата и храстите,за да бъдат унищожени евентуалните миши входове.

Правилното и навременното зазимяване на градината ще  подготви и предпази вашите красиви цветни храсти и дървета от настъпващите студени зимни дни.