poleznobg.net
Цветя

Кактус

Кактусите са сред най-непретенциозните стайни растения и при полагане на съвсем малко грижи от наша страна те ще ни се отблагодарят с красивите си цветове. А и е доказано, че кактусите поемат част от вредните лъчения в нашия дом. Затова нека научим повече, за тези красиви растения.

произход

За родина на кактусите се считат Американските континенти. Там те са разпространени най-вече в топлите и сухи области на Северна и Южна Америка. Всички знаем,че кактусите растат в пустините, но те могат да се срещнат и по викоките планини и бреговете на Южна Америка. В света са известни повече от 3000 вида кактуси. Разнообразието им е изключително голямо, има екзпемпляри с големина 2-3 сантиметра и такива достигащи да метър и половина. Възраста на някои кактуси се определя на 100-120 години. В Европа  са донесени от испанските мореплаватели. Някои от донесените видове успешно са се аклиматизирали и днес са разространени по цялото Средиземноморие.

описание

Кактусите принадлежат към групата на така наречените сукулентни растения. Това са  растения, оцеляващи при неблагоприятни климатични условия (малко валежи).Листата на кактусите са дебели и сочни, при някои видове те закърняват и стъблото им поема функциите, то служи и  като склад за вода. Формата на кактусите е кълбовидна или цилиндрична, дава възможно най-малка повърхност, позволява икономичното изразходване на запасите от вода. За пестене на водата, служат и бодлите, като разсейват светлината и засенчват стъблото.

грижи за кактусите

светлина

kaktusiПри кактусите се редуват период на покой и период на растеж. Когато е периода на растеж (от пролетта до есента)  трябва да поставим кактусите на възможно най-светлото и продължително огрявано през деня място.

поливане

През периода на растеж правилното поливане е от особена важност. Не трябва кактусите да се оставят без вода в този момент. Тези растения исискват обилно поливане през периода на вегитация (растеж). Най-добре би било да сложим саксията на кактуса в съд пълен с вода и да го оставим така за около час-два. Ако поливаме отгоре  трябва да наливаме вода, докато тя не започне да тече от долната част на саксията. Следващото поливане се прави, когато пръстта е почти суха. Темературата на водата не трябва да бъде по-ниска от температурата на въздуха. Полива се сутрин или вечер, когато кактусите и пръстта не са затолени от слънцето. Поливането е  редовно до средата на септември, след това постепенно се намалява водата до пълното и спиране. По този начин ги подготвяме за презимуване.

зимуване

Около средата на ноември трябва да приберем кактусите за презимуване. Помещението, което сме избрали трябва да е прохладно и да не е с твърде висока температура. Ако им е топло кактусите ще продължат да растат, черпейки от запасите си и разклоненията им ще станат жълтеникави. Най-подходящото помещение за презимуване на кактусите трябва да е светло и температурата в него да не пада под 9-10 градуса.

пролетно събуждане

Средата на март, пренасяме кактусите там, където ще прекарат лятото. Първите дни е добре да засенчваме прозореца, за да могат да аклиматизират. В началото не се поливат, а  само леко се навлажнява пръстта. Постепенно се намалява засенчването.

пресаждане

Пресаждането на кактусите се извършва обикновенно напролет, но ако кактусът е от вид, който расте пролетта пресаждането трябва да се направи през август.