poleznobg.net
диети

Какво е смути

Смути от  английски- smoothie, представлява гъста напитка приготвена в блендер, в състава на която влизат различни плодове и зеленчуци, ядки. При приготвянето и се слага малко течност(вода, кокосово мляко), а по желание особено лятото може да се сложи и натрошен лед. Смутитата се появяват през 60-те години на миналия век. Предлагани са като напитка в здравословните магазини в Америка и от продавачите на сладолед.

каква е разликата между смути и сок

За приготвянето на сок се използва сокоизтисквачка и се консумира само изцедения сок, всички фибри се изхвърлят. При смутито се блендира и използва абсолютно всичко, това означава че не изхвърляме фибрите и напитката засища много повече от сока и е по-полезна.

защо смути, а не цели плодове

Аз също си задавах този въпрос и обяснявах навсякъде,че два изядени моркова ще създадат повече работа на стомаха ми и ще ме заситят повече от смутито. Затова реших да изпробвам да си направя за закуска смути и съответно да го докажа. При моя завиден апетит експеримента ми се струваше безмислен, но все пак го направих. Сутринта сложих в блендера едно  не много голямо червено цвекло, един морков, няколко стръка магданоз и две ябълки. При положение, че вида и аромата на обичайната ми сутришна напитка(голяма чаша ароматно кафе) е коренно различен, цвета на полученото смути в блендера ми се стори меко казано малко странен и ми трябваше малко време да събера кураж да опитам. Изненадващо за кървавочервения цвят на смутито водещия му вкус беше този на ябълките и всъщност се оказа много приятна напитка. До обяд изпих две чаши, бавно не както казват наведнъж, за да не замине някое витаминче и ме засити прекрасно. Досега съм опитвала да ям примерно цели плодове до обяд. Получаваше се, но беше много затормозяващо. Постоянно бях гладна, а коремът ми се подуваше ужасно. Точно това е предимството на смутито пред целите плодове. Приемаш всички фибри, много повече витамини и полезни вещества и не си натоварваш толкова много стомаха.

видове смутита

Според състава смутитата се делят на здравословни и десертни. Здравословните от своя страна са плодови, зеленчукови и зеленолистни. А в състава на десертните освен плодове може да се сложи сладолед, шоколад, фъстъчено масло и други вкусни и калорични съставки. Има хиляди рецепти за смутита, но разбира се вие можете да експериментирате с различни плодове и зеленчуци, да пробвате различни съотношения на съставките, като най-важното е да ви е вкусно и да съчетаете полезното и приятното. Не мисля, че е грешно, освен в случаите, в които става въпрос за някои спартански диети, ако зеленчуковото смути си го подправите с малко зехтин и щипка сол. Много витамини ще се усвоят по-добре от организма при наличието на малко зехтин, защото са мастноразтворими.

защо смутитата са подходящи за диета

Като основно правило различните гурута по смутитата казват, че трябва да се консумира веднага след блендирането, защото витамин С е нетраен и много бързо се окислява в досег с въздуха. Това е така, но все пак в едно смути има и други витамини и когато водещата ни цел е да свалим малко килограми, ако веднага след приготвянето го сложим в  плътно затваряща се бутилка в рамките на няколко часа може да се консумира и пак ще бъде полезно. Най-вече за обиколката на талията. Все пак е по-удачен вариант от това да носим на работа блендера и торба зеленчуци.

Като обобщение можем да кажем, че смутитата са изключително полезни. Чрез съставките му организма си набавя необходимите за деня витамини, минерали и протеини. И е изключително лесно за приготвяне.