poleznobg.net
здраве

Кълновете имат лечебни свойства

В процеса на поникването  семето превръща всички свои съставки във възможно най-лесно усвояема форма. По този начин при неблагоприятни външни условия се осигурява нормално развитие за образуващото се растение и кореновата му система. Както се казва природата си знае работата. В този момент хранителните вещества в семенцето не са само в най-лесно усвоимата си форма, но и имат лечебни свойства.

Установено е, че при покълването концентрацията на витамин Е се увеличава до 300 пъти. Витамините от В групата също са се увеличили -В6 до 10 пъти повече, В1, В2, РР до 4 пъти.

При смилането на семената в стомаха от белтъците в тях се образуват ендрофини, които освен ,че са необходими за изграждането на всички клетки на човешкото тяло имат и способността да намаляват стреса и нервното напрежение.

Кълновете представляват храна състояща се от живи клетки, които оказват лечебно въздействие върху нашия организъм. Те не лекуват отделни болести, а възстановяват здравето на целия организъм.

лечебни свойства на кълновете

  • предпазват от рак на дебелото черво
  • понижават нивото на кръвната захар
  • баластните вещества помагат за по-бързото изхвърляне на токсините от тялото
  • намаляват стреса
  • използват се за лечение на хронични колики, гастрит и затлъстяване
  • нормализират обмяната на веществата
  • повишават имунитета
  • стабилизират всички системи на организма-кръвоносната, нервната, ендокринната, храносмилателната, отделителната и др.
  • обогатяват кръвта с кислород
  • заздравяват ноктите и косата

Как да си приготвим сами кълнове

Приготвянето на кълнове в домашни условия е лесно и не изисква някаква специална техника. За целта ни е необходимо само една по-голяма чиния, бързо покълващи семена(пшенични, леща, слънчоглед и др.) и обикновени салфетки.

В чинията се постила салфетката, намокряме я с хладка вода. След това разстиламе семената и отгоре отново покриваме със салфетка, която поливаме с хладка вода. След около 24 часа от семената се показват малки бели точици.

Покълналите семена може да включите в различни видове салати по ваш вкус. Друг начин е да ги смесете с малко мед. Можете да си приготвите и здравословна закуска, като покълналите семена ги прибавите към една чаша кисело мляко и  добавите мед и канела.

Кълновете трябва да се дъвчат старателно, а при наличие на проблем със зъбите преди това ги смелете. Консумират се веднага и не се подлагат а термична обработка, за да не се губят ценните им качества.

И като заключение можем да обобщим, че кълновете нормализират работата на стомашно-чревния тракт, способстват за изчистването на организма от натрупаните токсини, намаляват стреса, подобряват работата на всички системи ( ендокринна, нервна и др.) на нашия организъм, подобряват състоянието на кожата и ноктите и се препоръчват за лечение на хронични гастрити и затлъстяване.