poleznobg.net
здраве

Карамфил при стрес и диабет

Карамфилът е подправка с широко приложение в азиатската и северноевропейската кухня. Той е изключително богат на антиоксиданти, магнезий, калций, витамини С и К, както и на Омега -3 мастни киселини.

Антиоксидант – етеричното масло от карамфил е един от най-мощните антиоксиданти, в сравнение, с който и да е плод или билка.

Регулира кръвната захар – ежедневната консумация на карамфил може да увеличи активността на инсулина няколко пъти и по този начин помага за поддържането нивата на кръвна захар  под контрол.

Настинка, грип, бронхит и кашлица – Карамфилът е ефикасен при борбата с  микроби, вируси и бактерии. При кашлица има отхрачващо действие.

Депресия – Карамфилът има положително действие при стрес и депресия. Действа успокояващо и намалява нервното напрежение.

Умора – Стимулира ума, паметта и облекчава умствената умора.

Храносмилателни проблеми – Една капка етерично масло в чаша вода, помага за спиране на повръщане, а чай от карамфил помага за облекчаване на диария, газове, подуване на корема и гадене.

Главоболие – една капка карамфилово масло, върху небцето на устата, облекчава главоболието.

Зъбобол и устна хигиена – За временно облекчаване на зъбобол –  прави се чай с 1-2 карамфилчета. Проучвания показват положителен ефект на карамфиловото масло срещу бактерии свързани с образуване на плака, заболявания на венците и афти. Поради антисептичното си действие, карамфиловото масло е една от активните съставки в доста води за уста.

Още от древността на изток са използвали масово карамфил при зъбобол. Може да намазвате зъба и около него с обезболяваща смес от: 3 капки етерично масло от карамфил на 1 лъжица кокосово масло (или зехтин). Сместа се нанася на всеки 1-2 часа. 

Репелент против комари  – Карамфилът притежава  една от най-дълготрайните защити сред натуралните масла (между 2 и 4 часа). Необходимите съставки за домашно приготвения репелент са следните:

500 мл. спирт

100 гр. карамфил

100 мл бебешко олио

Накиснете карамфила в спирт за 4 дни, добавя се бебешкото олио и това е всичко. Разклаща се преди употреба.

Внимание!

Маслото може да се нанася и директно върху кожата при гъбични инфекции, но трябва да имате предвид, че то е много силно и може да доведе до временен дискомфорт или ако прекалите с употребата му дори до манганова токсичност. Не трябва да се ползва от бременни. При чувствителен стомах и заболявания от типа на язва и гастрит. Ползвайте етеричното масло винаги разредено в базово масло или отвара от пъпките на растението.