poleznobg.net
здраве

Изненадващата истина за картофите – тихите убийци на мозъка

Ако човек като дете или съвсем млад юноша яде прекалено много картофи, средната част на главния му мозък става извънредно слаба. А средната част на главния мозък е изходен пункт, източник на най-важните сетивни органи. В средния мозък се намира областта на четирихълмието, там се намира зрителният, очният нерв и други; даже зрението може да отслабне поради прекомерна употреба на картофи, защото именно в средния мозък е разположен зрителният център. Някои възникващи в старостта очни болести произлизат поради това, че в детството си човек е ял твърде много картофи.

Най-малко от когнитивно увреждане са застрашени хората, които поемат много „добри“ мазнини, като тези в ядките и полезните мастни киселини. Рискът при повечето протеини (под формата на месо и риба) е по-малък.  Високият прием на въглехидрати може да е вреден, защото те влияят върху метаболизма на глюкоза и инсулин.

Дяволска ябълка, така са казвали в миналото  на картофите

Картофът е бил предназначен за храна на робите.  Според една от така наречените теории на конспирациите човек, който яде картофи, става летаргичен и затъпял и безволев.

Картофът съдържа:

73% вода;

23% сухо вещество;

17% нишесте;

1% протеин;

1% минерални соли;

0,5% захароза.

 

Нишестето в картофа не се поддава на киселинно-алкално третиране в тялото. Картофите не са съвместими с нито един продукт. От използването на картофи имунната система е рязко блокирана, мисловният процес е силно понижен. Картофите са  образуващ слуз продукт и 99% от слузта не се отделя от организма, а остава в тялото и причинява появата на нови болести и заболявания.

Нишестето е убиец № 1 за целия организъм

За да усвои нишестето,  в организма произтичат огромен брой химически реакции, за извършването на които е необходим колосален разход на  енергия и биологично активни вещества (витамини В, В2, В3, РР, С и др.).

Без достатъчно количество витамини и микроелементи (а кой от нас има достатъчно от тях?), Нишестето практически не се усвоява: ферментира, гние, трови и запушва капилярната мрежа. Нишестето е практически неразтворимо в нито един от известните разтворители. Нишестето съдържа две фракции на полизахариди: амилаза и амилопектин, които се различават рязко по свойства.

* Амилази в нишесте 15-25%.

Той се разтваря в гореща вода (80 ° C), образувайки бистър колоиден разтвор.

* Амилопектинът представлява 75-85% от нишестените зърна на колоидна разтворимост.

По този начин, когато нишестето е подложено под въздействието  на гореща вода, се образува разтвор на амилаза, който е много сгъстен и пълен с амилопектин. Получената гъста вискозна маса се нарича паста. Същата паста се образува и в стомашно-чревния тракт. Тя се слепва, запушва абсорбиращите микровласинки на дванадесетопръстника и по ниско лежащите части на тънките черва, като ги изключва от храносмилането, първо частично, а след това почти напълно. Тук се крие причината за лошото усвояване на витамини и микроелементи.

Недостатъчната абсорбция на йод (нишестето го прави почти несмилаем) води до много заболявания (включително рак), но най-специфичното заболяване е хипотиреоидизмът, тоест недостатъчната функция на щитовидната жлеза. И причината е същата – „затлачване“ на съединителната тъкан с нишесте (и други шлаки).

В дебелото черво тази маса нишесте, дехидратираща, се прикрепя към стените на дебелото черво, образувайки фекални камъни. Тези многогодишни отлагания буквално изключват работата (предимно кръвоснабдяването) на онези органи, които осигуряват хранителни вещества на специфично място за усвояване в дебелото черво. Камъните блокират усвояването, поради това хранителните вещества не влизат в органа, той първо отслабва, след това атрофира и се разболява. Нарушава се микрофлората на дебелото черво, неговата киселинност и способността му да произвежда незаменими аминокиселини.

Печени картофи

Най-коварният начин да навредите на тялото. Гликемичният индекс на печените картофи е 95. Това е по-високо от това на захарта и меда заедно. Тоест печените картофи почти моментално увеличават съдържанието на захар в организма до максимално възможното. Излишъкът от захар задейства процеса на „съхранение на мазнини“. Така организмът регулира количеството глюкоза.

Поради ниското съдържание на калории за един час, а може би дори по-рано, човекът отново ще изпита чувството на глад. След това отново и отново. Цикълът на ядене на картофи става безкраен. В този случай човекът ще започне да напълнява. Поради това в менютата на  така наречените фастфууд винаги ще присъстват картофите, в противен случай ще си намалят печалбата.

Пържени картофи

Най-тежкият удар по тялото. По време на процеса на пържене влагата се изпарява от картофите. Замества се с мазнини. Калорийното съдържание на картофите започва да се повишава и често излиза извън скалата за 400 (въглехидрати). На фона на бързото му усвояване е очевидно, че цялата тази мазнина ще бъде под кожата ви.

Соланин

Картофите изложени на светлина(стават зелени) и в покълнатите картофи,  се натрупва най-силната отрова – соланин. В големи дози соланинът унищожава червените кръвни клетки и действа потискащо на централната нервна система.За отслабеното тяло всичко това може да се окаже фатално. Никаква термична обработка няма да помогне за неутрализиране на отровата. Според австрийски учени соланинът има неблагоприятен ефект, когато съдържанието му се повиши до 40 милиграма на 100 грама картофи. През есента в 100 грама прясно изкопани картофи соланинът е не повече от 10 милиграма. През пролетта може да се окаже три пъти повече и е концентриран главно в зелените площи на грудката и по-близо до кората.

Хората получават мозъчно разстройство и очакват някакво бързо вълшебно лечение. Те искат да бъдат лекувани симптомите, без да се стига до проблема, предизвикал заболяването. Всъщност храната и начинът на живот играят огромна роля за човешкото здраве.