poleznobg.net
Градина

Кога се вадят луковиците на лалетата

Времето на изваждане и правилно съхранение на луковиците на лалетата е от първостепенно значение за следващия им цъфтеж. Преждевременно извадените луковици остават недозрели , меки, слабо устойчиви на болести и не са годни за бъдещо използване. По-късно извадените нямат добър външен вид, обвивката им е накъсана и те лесно се нараняват. Което от своя страна води до развитието на плесени по тях и умирането на луковицата. Не се препоръчва  и да се оставят да презимуват в почвата, защото ще слязат по-надълбоко, а това води до намаляване на размера на цвета, неправилно развитие на цветето и постепенното му спиране да цъфти след 1-2 години.

lale2Най-добре е да се изваждат, когато надземните части започнат да пожълтяват и половината от повърхността на луковицата придобие по-тъмен цвят. Изваждането трябва да става внимателно, като се стараем да не я нараняваме, защото това води до загниване на луковицата. След изваждане не трябва да я оставяме продължително време на слънце, получава се така нареченото втебеширяване, което прави луковицата негодна за повторна употреба. Извадените луковици се изсушават, като се слагат на тънък пласт на сенчести и проветриви места. След изсъхване се почистват внимателно от пръстта, като същевременно се отделят детките.

Следващото засаждане на луковиците трябва да стане от средата на септември до средата на октомври. Лалетата обичат открити, слънчеви и защитени от ветрове места.