poleznobg.net
здраве

Кои болести лекува царевицата

Още от древността индианците са използвали царевицата както за храна, така и за лекарство. В нея се съдържат 7 от осемте незаменими аминокиселини, които са важни за правилното функциониране на нашия организъм. В състава и влизат важни витамини и микроелементи. Най-висока концентрация имат витамините В1, В2, РР, Е и К. Царевицата е богата на желязо, цинк, калий, фосфор.

Витамин В1 поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето. Витамин В2 заедно с цинка ни даряват със здрави нокти, сияйна кожа и красива коса. Витамин Е забавя стареенето на клетките, предотвратява появата на кръвосъсиреци, има диуретично действие и спомага за понижаване на кръвното налягане. Фосфора подобрява работата на мозъка, укрепва костите и зъбите и регулира дейността на нервната система.

Царевицата е богата на целулоза, която стимулира дейността на червата, ускорява храносмилането. Жълтият цвят на царевицата се дължи на каротиноидите съдържащи се в нея. Те са мощен антиоксидант, намаляват риска от катаракта на очите и предотвратяват появата на  сърдечни заболявания.

Царевичните трици понижават нивото на холестерол в кръвта, а царевичното масло съдържа така необходимите за организма полиненаситени мастни киселини. Включването им в менюто е добра профилактика на артеросклерозата.

В народната медицина царевицата се използва като кръвоспиращо, пикочогонно, жлъчегонно и противовъзпалително средство. Намира приложение при възпаление и камъни в жлъчката, болести на черния дроб, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Отвара от царевичната коса се използва за лечение на артеросклероза, диабет, за отслабване и др. Тя притежава силно диуретично действие и е ефикасна при отоци, свързани със заболявания на сърдечно-съдовата система и бъбреците. Полезна е при проблеми с пикочните пътища и простатата.

начин на употреба

Две супени лъжици от царевичната коса се заливат с 500 мл вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Запарката се пие четири пъти дневно преди хранене.