poleznobg.net
билки

Кръвен здравец

Кръвният здравец е ароматна билка, която се среща в почти всеки български двор, а много често с успех се отглежда и в саксия. В природата расте по сухите тревисти и каменисти склонове на планините, среща се повече в предпланинския пояс на България. Кръвният здравец е многогодишно тревисто растение. Коренището му е силно разклонено, листата са срещуположни, насечени с много приятна миризма. Цветовете на билката са единични, червени разположени върху дълга дръжка.

използваема част

За лечебни цели се използват, както свежи листа, така и  корените на растението, които се изкопават през есента август-октомври. При разрязване свежите коренища в началото са светло-розови, след това почервеняват. Според една от теориите от тези оцветявания на корените идва и наименованието на билката. Отрязаните корени се сушат на сянка или в сушилня, като температурата на сушене не трябва да надхвърля 45 градуса. Изсушените коренища отвън са червеникаво-кафяви, а отвътре с червен оттенък.Нямат миризма, вкусът им е леко стипчив.

състав

Листата съдържат етерично масло, витамин С, провитамин А. В коренищата има и танини, флавоноиди, фенолни киселини, рутин – това е силен антиоксидант.

лечебно действие

Кръвният здравец има кръвоспиращо и запичащо действие. Листата му са ефективно средство срещу хипертония и понижават нивата на кръвната захар. В народната медицина кръвния здравец се употребява при анемия, цироза на черния дроб, а също така и за укрепване на мускулатурата на сърцето. Тази билка е ефикасна и при пясък и камъни в бъбреците, начална форма на туберколоза, малария и др. Листата на кръвния здравец се употребяват и за лечение на кървящи венци. Кръвният здравец е от растенията, които прочистват въздуха от микроби. Листата на тази билка отделят фитонциди, които имат силно антибактериално действие. Първият опит, направен за антибактериалното действие на кръвния здравец е следния – на листата му са капнали течност с множество стафилококови бактерии, след три часа повечето от бактериите са измрели. След това са поставили на разстояние 50 сантиметра от листата пластини върху, които накапали микроби. След 6 часа всички микроби за загинали. Това се дължи на фитонцидите на кръвния здравец, отделящи се във въздуха, които имат бактерицидно действие.

Отварата от здравец може да се използва за гаргара при фарингит. Билката е полезна и при неврастения, безсъние, хипертония.

Външно се използва под формата на компреси при различни кожни заболявания и като тампони за спиране на кръвотечения от носа.

начин на употреба

Две супени лъжици ситно нарязани корени от здравец се слагат в един литър вода и се оставят да варят 10 минути. Прецедената отвара може да се пие вместо вода или по една чаша три пъти дневно.

Поради силния ефект на кръвния здравец е препоръчително консултацията с лекар преди да пристъпите към лечение.